Enlaces accesibilidad
Transport

Vuitè dia de vaga dels transportistes amb marxes lentes a les rondes

  • A les 11 h ha començat la marxa lenta per la ronda del Litoral en sentit Besòs i la ronda de Dalt
  • Paral·lelament, tres marxes més han estat convocades: a Manresa, Amposta i la Jonquera
  • Aquest dilluns l’executiu s'ha reunit amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera

Per
Vuitè dia de vaga dels transportistes

Les repercussions de la guerra a Ucraïna augmenten. Els transportistes afronten aquest dilluns la segona setmana d'aturades pel preu del carburant, entre altres reivindicacions. Ha estat la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport, que agrupa empreses petites i mitjanes, qui ha convocat una marxa lenta aquest matí a les dues rondes de Barcelona i a 3 punts més de Catalunya.

Centenars de camioners es manifesten en una marxa lenta a les rondes de Barcelona | Héctor Marín

Un centenar de camioners han participat en la protesta que ha començat a les 10 h a la Zona Franca. A les 11 h s’ha iniciat la marxa lenta per la ronda del Litoral en sentit Besòs i la ronda de Dalt que ha deixat retencions al seu pas.

Un grup de transportistes autònoms de la Catalunya Central també han dut a terme una marxa lenta des de Manresa fins a Barcelona. S'han dirigit per la C-55 fins a Martorell. Un cop allà, s'han desplaçat per l'A-2 cap a la Zona Franca.

Paral·lelament, dues marxes més han estat convocades. Una a Amposta (Tarragona) i una altra a la Jonquera que han omplert l'AP-7.

Aquesta marxa lenta arriba després que la setmana passada alguns piquets es concentressin als accessos de Mercabarna, que juntament amb la impossibilitat que arribessin alguns productes va causar un descens del 38% en l'entrada de peix, com per exemple el procedent de Galícia, i d'un 20% de fruita, especialment la que havia d'arribar des d'Andalusia.

Paral·lelament, per a aquest dimecres hi ha diverses mobilitzacions convocades per sindicats i associacions d'autònoms i consumidors, entre d'altres. Serà el dia previ al Consell Europeu que ha d'abordar com contenir els preus de l'energia. Mentrestant, les patronals agroalimentàries i de gran consum xifraven, divendres de la setmana passada, en 600 milions d'euros les pèrdues causades per la vaga en els sectors primaris, industrial i de distribució alimentària des del seu inici i alertaven que es posaven en perill 100.000 llocs de treball.

La protesta del dia 23 de març també comptarà amb el suport del sector del taxi, també afectat per l'escalada del cost dels carburants. En el seu cas, preveuen iniciar una marxa lenta des de l'aeroport en direcció al Parlament de Catalunya per denunciar una situació que qualifiquen d'"insostenible" i exigir una revisió urgent de tarifes o ajudes per al sector.

Concretament, assenyalen que la inflació se situa en nivells rècord propers al 8% i apunten que el combustible ja ha pujat un 35% en l'últim any, una situació que suposa uns costos afegits de 3.000 euros anuals.

Reunió amb el Govern

Aquest dilluns l’executiu es reuneix amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), la patronal del sector on no hi és representada la plataforma que ha convocat les aturades.