Un obra de teatre per cada dia, al vostre abast, en obert i gratuït
- En commemoració del Dia Mundial del Teatre aquest 27 de març, recuperem més obres de teatre de RTVE Catalunya
- Enguany afegim obres enregistrades a les dècades dels 80 i 90, tant d'autors nostres com estrangers
- Prop de 200 drames i comèdies del nostre arxiu històric, en obert i gratuït, a RTVE Play en català
Les arts escèniques són imprescindibles per a expressar-nos i entendre la realitat, són de les poques en què estem junts, actors i públic, i fins i tot ens podem observar. D'entre totes, el teatre és la més popular.
A Catalunya es fa teatre des de l'època medieval, tant el d'argument per entretenir com per formar. I encara en tenim representacions de tots dos, tants segles després: Carnestoltes i representacions com pessebres vivents o les passions que es posen en escena arreu del país. TVE Catalunya, des dels seus inicis, ha enregistrat tot tipus d'expressions populars o professionals teatrals, i cada any, amb motiu del Dia del Teatre, pels volts del 27 de març, ampliem el nostre catàleg d'obres, ja de prop de dues-centes.
Noves entrades de l'arxiu de TVE Catalunya
L'accés, sempre en obert i gratuït a RTVE Play en català, permet gaudir també de les obres de teatre gravades als estudis de Miramar, Esplugues de Llobregat, el Teatre Lliure, el Romea o Sant Cugat, entre altres indrets, durant sis dècades de televisió en català.
Enguany hem posat l'accent en el color, ja que gran part del teatre dels inicis es va enregistrar en blanc i negre. Tot i això, celebrem haver trobat clàssics com Santiago Rusiñol, amb l'obra Els nàufrags, protagonitzada per Felip Peña, Enric Majó i Carme Sansa; o La Dida, de Frederic Soler 'Pitarra', drama rural amb Paquita Ferràndiz, Maife Gil, Jordi Serrat, Pau Garsaball i Lluís Fenton.
També trobareu entretinguda l'obra de Robert Saladrigas, un dels pioners de la televisió en català, Benvinguda a casa, però... . En són protagonistes Mercè Bruquetas i Carme Elias, desgraciadament tant d'actualitat aquests dies perquè ha fet pública la seva malaltia.
D'autors estrangers destaquem Martí, pare i fill, de Guy de Maupassant. Hi podreu veure Anna Lizaran, Juanjo Puigcorbé, Jordi Serrat, Enric Casamitjana i Manuel Lázaro.
Si us agraden les històries d'amor us recomanem L'Alcova vermella, de Josep Maria de Sagarra: la història d’un amor prohibit, amb els actors Mercè Bruquetas, Pau Garsaball i Paquita Ferràndiz.
De les més suggestives, La Nit catalana o l'Aula Brecht. La primera va ser escrita per Maria Aurèlia Capmany, inspirada en la pel·lícula 'La nit americana' de François Truffaut. És un guió escrit durant el rodatge d'una novel·la en un estudi de televisió. Una doble acció que permet descobrir el nou mitjà televisiu, amb participació dels mateixos professionals.
Aula Brecht és la coneguda obra del poeta i dramaturg alemany Bertholt Brecht i que podem veure interpretada per Feliu Formosa. La ironia del text i l'actitud de l'actor superen el plantejament inicial.
Una diada internacional
A Catalunya celebrem cada any el Dia Mundial del Teatre, creat el 1961 per l'Institut Internacional del Teatre. Una commemoració instituïda per la UNESCO per a la promoció de les arts escèniques que implica persones de totes les edats, arreu del món. Aquesta acció vol concienciar governs, institucions i ciutadans i recordar-los la importància de les arts escèniques en el desenvolupament de la cultura, els pobles i les persones.
A Catalunya s'afegeixen a aquesta festa l'Institut del Teatre, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, que ara té en escena Macbett, d'Eugène Ionesco; o el Teatre Fortuny, a Reus, on preparen L'últim Sòcrates, protagonitzat per Joan Carreras. Tampoc podem oblidar un dels més antics del país i referència per a tants autors i actors, el Teatre Romea, amb Final de partida, de Samuel Beckett. Mentre, a Cervera ja han començat les representacions de La Passió.
Tingueu present també el darrer cicle de teatre en català a RTVE Play, emès enguany a La 2: el programa La quarta paret, també disponible en obert i de franc. Seguim gaudint del teatre, tot l'any.