Foment alerta del risc d'una "explosió social"
- El president de la patronal catalana crítica la manca de lideratge del govern de Pedro Sánchez davant la crisi energètica
- Les empreses del sector alimentari consideren desesperada la situació perquè no poden donar sortida a la producció
- La Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació ja parla de més de 100 milions en pèrdues
El sector de l’alimentació qualifica de “crítica” la situació derivada de la vaga de transportistes per l’encariment dels preus dels carburants. També el president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha alertat que si el Govern no actua immediatament hi pot haver “una explosió social de greus conseqüències”.
Manca de lideratge
Sánchez Llibre ha alertat que "la falta de lideratge" de l'Executiu de Pedro Sánchez per a solucionar l'encariment de l'energia ha derivat en "una emergència nacional" que, a més, pot "desembocar en una explosió social de greus conseqüències".
L'actual situació "amenaça greument la supervivència de moltes empreses, famílies i autònoms" i el Govern ha d'actuar ja, en la línia del fet pels executius austríac, francès, italià, alemany o portuguès, "perquè els transportistes puguin començar a treballar des d'avui mateix". El president de Foment se suma a la demanda de les patronals espanyoles CEOE i CEPYME que també han criticat la "inacció política" i exigeixen al Govern "que aclareixi i detall amb la màxima urgència" les mesures que adoptarà per a frenar els costos energètics.
Sector alimentari "en escac"
Sobre el terreny, les conseqüències al sector alimentari son cada vegada més preocupants. A Lleida, Lactalis i San Miguel han advertit que en 24 hores podrien aturar la producció per falta de subministrament. La planta de làctics de Mollerussa que produeix per les marques Puleva, Lauki, Ram, El Ventero o President ha hagut d'alentir la producció perquè no els camions no circulen amb fluïdesa. La caducitat del producte làctic és molt gran i això encara complica més les coses.
Precisament durant presentació del saló Alimentaria que se celebra al febrer, el director general de la Federació Espanyola d'Indústries d’Alimentació i Begudes, Mauricio Garcia de Quevedo ha quantificat en 100 milions les pèrdues. Quevedo adverteix que "la vaga de transportistes ha situat el sector en escac". "És un moment de morta incertesa i depenent de com ens comportem en les properes setmanes podrem salvar l’any o no" ha afegit. El sector agroalimentari català té uns 165.000 llocs de treball directes, factura 35.000 milions d'euros l'any i representa entre un 18 i un 19% PIB català.
Granges de porcs sense pinso
A Lleida, els productors de porcí alerten que en algunes granges falta pinso i temen que si la situació s'allarga els efectes siguin catastròfics. El sector ja venia d'una important pujada dels costos de producció i també de les matèries primeres els darreres mesos de 2021. Ara, amb l'augment dels preus de l'energia i la vaga dels transportistes, la situació ha empitjorat. Pere Borrell, president de l'associació catalana de fabricants d'aliment per animals, assegura que “pot ser que no ens puguem menjar un fuet”.
Ara mateix no hi ha cap empresa agroalimentària a Catalunya que hagi aturat la producció, però el sector mira amb preocupació el que passa a Galícia, Extremadura, Andalusia i Múrcia, on hi ha granges que no poden alimentar els porcs perquè no arriba el pinso. Miguel Angel Higuera, director de l'Associació Nacional de Productors de Porcí reconeix que la situació és “desesperant”.