Enlaces accesibilidad
Drets humans

Irídia registra un augment de les "actuacions desproporcionades" dels agents de seguretat privada

  • Al llarg del 2021, el SAIDAVI ha rebut un total de 161 sol·licituds d’actuació davant de presumptes vulneracions de drets
  • Al final de l’any passat hi havia un total de 111 agents dels cossos de seguretat investigats

Per
Augment de les actuacions desproporcionades dels agents de seguretat privada

L’entitat Irídia ha registrat un augment d’actuacions “desproporcionades” per part dels agents de seguretat privada a Catalunya. El Servei d’Atenció i Denúncia davant situacions de Violència Institucional (SAIDAVI) ha rebut 9 denúncies contra vigilats privats durant l’any 2021. 6 d’elles, han tingut lloc en estacions de transport públic.

En dos dels casos la persona afectada era menor d'edat i en 6 dels 9 s'al·lega que va haver-hi un component de discriminació (5 per racisme i 1 per discapacitat).

161 sol·licituds d'ajuda

Al llarg de l’any 2021, el SAIDAVI ha rebut un total de 161 sol·licituds d’actuació davant de presumptes vulneracions de drets humans. D’aquest total, 62 casos corresponen a persones que han patit situacions de violència institucional que entraven dins l’àmbit d’actuació del servei.

Aquestes sol·licituds s’han atès duent a terme tasques d’atenció i assessorament jurídic, defensa legal, atenció i acompanyament psicosocial, accions comunicatives i d’incidència, visites a centres penitenciaris i al CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) i derivacions a altres entitats expertes en àmbits concrets.

El nombre de sol·licituds del servei ha baixat en comparació amb les xifres registrades en anys anteriors.  S'atribueix aquest fet al context sanitari, ja que el nombre de mobilitzacions ha estat molt menor que en altres períodes.

Evolució nombre de litigis per any

Evolució nombre de litigis per any

Casos representatius

El servei ha assumit la representació lletrada de 8 casos especialment representatius, del total de 62 sol·licituds rebudes per violència institucional i que, per tant, entraven dins del seu àmbit d’actuació. D’aquests 8 casos, un és de tortures patides durant el franquisme, 2 corresponen a fets succeïts en un context d’exercici del dret de reunió i manifestació, 4 a fets ocorreguts a l’espai públic i un a l’àmbit de detenció o privació de llibertat (presó).

Perfil de les persones ateses

Pel que fa al perfil de les 62 persones ateses per haver patit situacions de violència institucional,  24 eren dones, 34 eren homes i 2 eren persones no binàries. A més, en dos dels casos es van realitzar assessoraments a col·lectius. Entre aquestes persones hi ha 6 menors d’edat, 19 persones d’entre 18 i 34 anys, 12 persones d’entre 35 i 64 anys, 2 persones de més de 65 anys i, per últim, 23 persones de les quals no en consta l’edat, ja que han estat ateses per telèfon i aquesta informació no s’ha demanat en no ser rellevant per a l’atenció proporcionada.

Lloc dels fets

D’aquests 62 casos atesos, en 4 els fets van succeir al domicili de la persona, en 27 en context de protesta, en 23 a l’espai públic i en 5 en context de privació de llibertat (4 a la presó i un en una comissaria). Finalment, en dues de les ocasions van ser casos de violència dirigida a periodistes i un dels casos té relació amb tortures patides durant el franquisme.

Lloc dels casos atesos el 2021

Lloc dels casos atesos el 2021

Cossos de seguretat implicats

Respecte a les forces i cossos de seguretat de l’Estat implicats en els fets, aquest any hi ha hagut 2 agents condemnats per dos dels casos de litigi del Servei, un del cos de Mossos d’Esquadra i un de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Agents FCSE investigats el 2021

Agents FCSE investigats el 2021

Al final de l’any 2021 hi havia un total de 111 agents investigats, dels quals 23 són del cos de Mossos d’Esquadra, 83 del cos de Policia Nacional i 5 són agents de Policia Local. A aquests s’hi sumen 8 funcionaris de presons i 5 vigilants de seguretat privada.