Enlaces accesibilidad
Guerra

Un mes de l'esclafit de la guerra a Ucraïna

  • El Govern diu que a Catalunya han arribat 10.955 refugiats ucraïnesos
  • Segons l'ONU, és l'èxode més gran a Europa en els darrers 75 anys

Per
Un mes de la guerra a Ucraïna: 10.955 refugiats han arribat a Catalunya

Durant 30 dies, l'horror s'ha estès per tota Ucraïna i per la resta del continent. El divendres 25 de febrer Rússia ataca Ucraïna amb una "invasió militar", tal com ho va nomenar el president Vladímir Putin. Les primeres hores van transcórrer entre la sorpresa, la incredulitat i la por.

Els bombardejos van començar de matinada a diferents punts del territori i l'aeroport de la capital. Putin va justificar l'atac assegurant que bombardeja institucions militars amb armes de precisió per defensar als prorussos del Donbass.

Rebuig a la guerra

Ja durant les primeres hores es van pronunciar les primeres veus en contra de la guerra, fins i tot centenars de persones es van concentrar al centre de Barcelona per dir "no a la guerra" entre Rússia i Ucraïna.

Els ciutadans ucraïnesos que viuen a la capital catalana es mostren emocionats, i amb incertesa i preocupació. Els manifestants exigien sancions contra Moscou.

La comunitat ucraïnesa a Catalunya viu amb angoixa l'atac

A Guissona, l’inici de la guerra també l'han viscut amb angoixa. Catalunya és el territori de l'Estat on viuen més ucraïnesos.

Barcelona o Guissona són alguns dels llocs on hi ha la comunitat més gran i viuen amb preocupació la situació de guerra al seu país. De fet, russos i ucraïnesos conviuen junts a Catalunya. En total, sumen prop de 50.000 ciutadans.

El Govern crea un grup per coordinar la resposta a la crisi d'Ucraïna

Des de l'inici de la guerra, el Govern de la Generalitat ha fet un seguiment del conflicte a través del comitè tècnic que es va crear per coordinar l'acció d'ajut i resposta a la situació d'Ucraïna.

S'han acollit els turistes ucraïnesos que han quedat a Catalunya a través de la xarxa d’albergs de la Generalitat i s'ha posat a la seva disposició acompanyament psicològic, servei d’intèrpret i assessorament jurídic a aquelles que arribin fugint de la guerra.

Ajut humanitari

La solidaritat s’escampa per arreu de Catalunya mentre el Govern català intensifica els esforços tant pel que fa a l’acollida de refugiats com per enviar tan de pressa com sigui possible ajuda humanitària a la zona del conflicte.

La societat s'organitza també per facilitar l'enviament de material de primera necessitat a la frontera el primers dies i una setmana després el Govern enviarà dos camions amb 200 palets de material humanitari a Polònia, a la frontera amb Ucraïna, per ajudar els desplaçats i afectats per la guerra.

Primers acollits a Catalunya

Els ucraïnesos fugen del seu país. L'ONU el considera l'èxode més gran a Europa en els darrers 75 anys. El servei d'atenció al refugiat de Barcelona, el SAIER, atén 400 persones en els primers set dies. És la porta d'entrada d'un llarg periple.

Arribada constant de refugiats ucraïnesos

Els primers dies de 73 ràpidament es doblen el nombre d'ucraïnesos que s'allotgen en equipaments de la Xarxa d'Albergs de Catalunya, segons ha informat el Departament de Drets Socials.

Mentrestant, moltes famílies catalanes es pregunten com poden acollir-les.

Com acollir a les persones que arriben a Catalunya fugint de la guerra?

Centre d'acollida a la Fira

Les principals organitzacions humanitàries treballen i es coordinen per acollir els centenars de milers de persones que marxen d'Ucraïna. Creu Roja els dona suport en la seva arribada a l'Estació de Sants i a les estacions d'autobusos.

Fa una setmana que es posava en marxa el centre d'acollida i documentació pels refugiats ucraïnesos de Fira de Barcelona que va obrir el primer dia a mig gas.

Escolarització dels menors

Les mares que han arribat arriben amb nens i nenes han demanat que puguin seguir la seva educació perquè puguin normalitzar aviat la seva vida.

Més de 200 nens i nenes arribats d'Ucraïna ja s'han escolaritzat a Catalunya. Sobretot a primària, però també n'hi ha a secundària.

A Catalunya, han arribat gairebé 11.000 persones ucraïneses des que va començar la guerra.