Enlaces accesibilidad
Al límit

El Port de Barcelona assegura que si no s'arriba aviat a un acord, "s'aturarà l'activitat marítima"

Per
11è dia de vaga i 11è dia de protestes

Des del Port de Barcelona, s'ha assegurat que si no s'arriba aviat a un acord, "s'aturarà l'activitat marítima". És la conseqüència d'una vaga indefinida del transport de mercaderies per l'alt preu dels carburants que aquest dijous viu l'onzena jornada de protestes. Una vaga que s'està notant al Port, ja que els contenidors s'acumulen i les terminals es troben al límit de capacitat.

D'altra banda, prop de 350 camioners s'han reunit a les nou del matí d'aquest dijous a la Zona Franca per iniciar una marxa a peu cap a la Ronda Litoral, on han tallat la circulació. S'han dirigit a la sortida 18 de la ronda, un dels accessos de Mercabarna. Segons els transportistes, la seva intenció és repetir la marxa d'aquest dimecres passat, arribant fins a la sortida 14, l'altre accés a Mercabarna i a la zona del Port de Barcelona.

Segon dia de bloquejos a la Ronda Litoral

Es tracta del segon dia consecutiu en què els transportistes tallen la Ronda Litoral a peu i també preveuen fer-ho el divendres. Dilluns passat uns 370 vehicles, majoritàriament camions, van realitzar una marxa lenta per les Rondes de Barcelona.

L'atur indefinit ha estat convocat per la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport, una organització sense representació en el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), que reclama mesures per a millorar la situació laboral dels transportistes i per a frenar l'increment del preu del carburant.

Transportistes i Govern esperen arribar a un acord aquest dijous

Aquest dijous està previst que el Govern central es reuneixi amb representants dels transportistes, el CNTC, per trobar una solució a l’escalada de preu dels carburants. En aquest sentit, el secretari general de l'Associació General d'Autònoms-Pimes Transportistes de Catalunya i membre del Comitè Executiu de Fenadismer, Carlos Folchi, s'ha mostrat convençut d'arribar a un acord amb el Govern. "No pot ser d'una altra manera", ha remarcat

Al programa Cafè d'Idees de Gemma Nierga, Folchi també ha fet pública la seva demanda d'un paquet de mesures contra l'augment dels preus dels combustibles: fixar un límit al preu màxim de venda del combustible, rebaixar el règim fiscal de tributació del combustible i optar per polítiques com la portuguesa, que estableix mecanismes d'ajuda directa mitjançant bons.

L'Executiu, per la seva banda, confia a arribar a un acord amb els transportistes. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat: "No ens aixecarem fins que l'assolim". La ministra d'Hisenda, María Jesus Montero, ha compartit també aquesta posició i ha afegit que "l'única fórmula" per reduir el preu del litre de combustible són ajudes directes, ja que la fiscalitat per al gasoil professional ja és mínima. En aquest sentit, la ministra d'Hisenda reclama que les petrolieres "contribueixin a bonificar el preu del gasoil".

La Plataforma en Defensa del Transport avisa que les protestes seguiran

La Plataforma en Defensa del Transport ha avisat que encara que el Govern arribi a un acord amb el CNTC, les protestes dels transportistes seguiran, ja que ells n'estan exclosos. "És un sense-sentit, no entenc per què l'administració no fa front al problema, no ens truca i no ens asseu al ministeri", ha dit el president de l'organització, Manuel Hernández.