Enlaces accesibilidad
Matrimonis forçats

Desarticulat un grup criminal que concertava matrimonis de conveniència

  • Set detinguts d'un grup criminal que concertava matrimonis amb ciutadans extracomunitaris per obtenir els papers
  • Actuaven en municipis de la província de Barcelona

Per
Domicili a Olesa de Montseerrat on s'empadronaven els matrimoins ficticis
Domicili a Olesa de Montseerrat on s'empadronaven els matrimoins ficticis

Set detinguts per pertinença a un grup criminal que concertava matrimonis de conveniència amb ciutadans extracomunitaris per a obtenir els papers. Actuaven en municipis de la província de Barcelona. Es tracta d'un operatiu conjunt de Mossos i Policia Nacional.

El grup delictiu actuava captant dones espanyoles a canvi de diners. Per uns 1.500 euros accedien a casar-se amb estrangers.

El grup tenia perfectament delimitat les quanties per qualsevol de la gestió

"L'estructura del grup tenia perfectament delimitat les quanties per qualsevol de la gestió que feien per aquest procés", assenyala l'inspector de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra a Martorell, Óscar Carreras. Només en quatre domicilis, un Martorell i tres a Olesa de Montserrat hi havia empadronades de manera fictícia 120 persones. D'elles s'han pogut provar 14 matrimonis de conveniència.

Domicili a Martorell on s'empadronaven els matrimonis ficticis

Domicili a Martorell on s'empadronaven els matrimonis ficticis RTVE Catalunya

La majoria es van formalitzar en una notaria d'Igualada, però l'operació no s'aturava en aquest punt. Les persones que havien aconseguit la nacionalitat, l'endemà ja s'instaven en altres països de la Unió Europea com Holanda, Bèlgica o Alemanya.

La denúncia de dues dones va iniciar la investigació

Els Mossos van començar a investigar quan dues dones amb discapacitat intel·lectual van denunciar haver estat obligades a casar-se amb estrangers. Es van coordinar amb la Policia Nacional quan van comprovar que també ho estava investigant. Els arrestats són 4 homes i 3 dones. No es descarten més detencions.

"En algun cas se'ls acusa d'un delicte de matrimoni forçat, en un altre cas de coaccions, a tots se'ls imputa el delicte de grup organitzat i també el delicte contra els ciutadans estrangers", assegura Carreras.

Alguns tenien ja antecedents per altres delictes com a violència de gènere o robatori amb violència.