Continua la reunió de mediació entre Educació i els docents amb posicions "molt allunyades"
- Els sindicats criden a la mobilització al carrer en les dues jornades de vaga que queden
- Eli Pericas, portaveu del comitè de vaga, ha explicat que les posicions estan "molt allunyades"
- Educació informa al TSJC que ha impulsat la proposició per modificar la Llei de Política Lingüística
La segona reunió de mediació per desencallar el conflicte entre el Departament d'Educació i els docents i que ha portat a una convocatòria de vaga de cinc dies ha acabat sense acord aquest dijous. Per aquest motiu, aquest divendres seguiran mediant per intentar trobar solucions.
Queden dos dies de vaga
Eli Pericas, portaveu del comitè de vaga, ha explicat que les posicions estan "molt allunyades" i, de fet, ha cridat a la mobilització al carrer en les dues jornades de vaga que queden, la setmana que ve.
En aquesta segona setmana de vagues educatives, la primera manifestació serà dimarts, a les 11.30 h i anirà des dels Jardinets de Gràcia fins al Departament d’Educació (via Augusta). La segona protesta està prevista per a dimecres, 30 de març, a la mateixa hora i anirà des de la plaça de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume.
La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha destacat que hi ha "voluntat d'entesa" a la taula. Les parts han explicat que s'han intercanviat propostes, però uns i altres s'han mostrat molt reservats amb el contingut en tractar-se d'un context de negociació.
La segona reunió de mediació, al Departament de Treball, havia començat al matí i, després d'un recés per dinar, les parts van tornar a seure i la trobada va acabar cap a quarts de 7 del vespre. El comitè de vaga i Educació s'han intercanviat documentació amb propostes, segons han explicat les dues parts en unes breus declaracions als mitjans de comunicació a la sortida de la reunió.
Què demanen?
Els sindicats van convocar la vaga just després que el Govern anunciés l'avançament del calendari escolar, que consideren que és "la gota que ha fet vessar el got", ja que hi ha molts altres motius pels quals protesten.
Els sindicats es queixen de la gestió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, sobretot per la falta de consens amb la comunitat educativa en algunes de les decisions que ha pres; demanen la moratòria d'un any en l'avançament del calendari escolar i no aplicar els nous currículums. Sobre aquest punt, el conseller va anunciar la setmana passada, en plenes jornades de vaga, que seria flexible en l'aplicació del nou currículum el curs que ve.
Les organitzacions sindicals també demanen revertir les retallades i tornar a les condicions laborals prèvies al 2010.
Modificar la Llei de Política Lingüística
El Departament d'Educació ha enviat una comunicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) on li explica que ha impulsat la proposició per modificar la Llei de Política Lingüística i el decret sobre el règim lingüístic a l'escola. Educació ha enviat aquesta comunicació el dia que expira el termini de dos mesos per aplicar la sentència del 25% de l'ensenyament a l'escola.
La Conselleria detalla que els grups parlamentaris d'ERC, PSC, Junts i En Comú Podem van registrar aquest dijous la sol·licitud de tramitació per urgència extraordinària de la proposta de modificació. Informa també que ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que establirà que el català i el castellà "estaran contemplades" en els projectes lingüístics.
Actualment, les escoles ja compten amb un projecte lingüístic propi on, majoritàriament, el català és la llengua vehicular. Ara, amb la nova proposta cada centre podria decidir donar més pes a una llengua u altra. Des de la Generalitat, diuen que la nova mesura allunya el tema dels tribunals.