A RTVE Play, el teatre de l'home que somniava una societat culta: Carles Soldevila
- Carles Soldevila creia en la cultura per a trasnformar la seva ciutat, Barcelona, en un centre renovador de les arts i les lletres
- La vida però, va fer un tomb de la mà dels militars i dues dictadures van escapçar les idees del Noucentisme
- Soldevila va ser periodista, escriptor i dramaturg, i va escriure obres de teatre de la quotidianitat, que ara podem gaudir en obert i de franc, a RTVE Play
El barceloní Carles Soldevila gaudia d'una gran passió: llegir. Volia que la seva ciutat fos, parafrasejant el seu contemporani Salvador Espriu, 'noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç'. De família liberal, era conscient dels canvis que aportava el Noucentisme, la voluntat de cada intel·lectual i artista en renovar les arts i les lletres.
Soldevila va néixer el 26 de març, el dia abans que s'aprovessin les Bases de Manresa, l'any 1892. Tenia doncs, 7 anys al tombant de segle. Somiava un futur molt diferent del que li va tocar viure, amb dues dictadures.
Una joventut plena de canvis
Es va llicenciar en Dret i va guanyar una plaça d'oficial lletrat a la Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba. Però hi renuncià quan s'instaurà la dictadura de Miguel Primo de Rivera el 1923. El nou règim va fer estralls a Catalunya, tant que la nova situació es té per una de les causes que agreuja la salut de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
Aquell període dictatorial, entre setembre del 1923 i gener del 1930, només agradava els militars i l'alta burguesia catalana, espantats pel moviment anarquista. Primo de Rivera va eliminar la Mancomunitat, va prohibir els partits polítics i tota mena d'entitats catalanistes, va prohibir l'ús del català i de la senyera. A tall d'exemple, va fer enderocar les 4 columnes de Josep Puig i Cadafalch, a Montjuïc, perquè durant l'Exposició Universal del 1929 els visitants no en preguntessin el significat.
Davant d'aquest panorama, Carles Soldevila decidí dedicar-se a llegir i escriure. En esclatar la guerra s'exilià a París i no va tornar a Catalunya fins al 1941. Ja no va trobar el que havia deixat. Vivia una segona dictadura, la de Francisco Franco. Llavors, va començar a treballar al Diario de Barcelona i a la revista Destino.
Qui va ser tants anys director d'aquest revista, Néstor Luján, va escriure en morir Soldevila l'any 1967, que era un home de 'personalitat liberal, absolutament civilizada, oberta a totes les idees', i que la seva era una 'actitud humana, de discreció civlitzadíssima i inteligent, (...) i ètica profesional impecable'.
El teatre de Carles Soldevila a RTVE Play
A més de centenars d'articles i relats, Carles Soldevila ens deixà una extensa obra teatral, del que s'anomena teatre de boulevard: d'embolics familiars, de parella, baralles per diners, gelosies... Moments que tots, un cop o altre de la vida, hem viscut o podem experimentar.
TVE Catalunya va enregistrar moltes de les obres de teatre de Soldevila que estan disponibles, en obert i gratuïtament, a la plataforma RTVE Play.
Soldevila va publicar Civilitzats, tanmateix! com a peça dialogada el 1921 i la va estrenar un any després al Romea. L'autor havia traduit El paquebot Tenacity, de Charles Vildrac, i s'hi va inspirar, tot i que podia tenir problemes en l'ordre moral. Res d'això: la crítica la va rebre molt bé i en va destacar la modernitat i enginy.
Escrita el 1927, una comèdia ben entretinguda titulada El milions de l'oncle, sobre una colla de familiars que esperen l'herència del moribund. Està protagonitzada per Josep Maria Angelat, Mercè Bruquetas, Juanjo Puigcorbé, Nadala Batiste, Mercè Aranega i Montserrat Salvador. Va ser una de les primeres obres de teatre que es van poder veure a la televisió, quan TVE va començar les emissions en català.
El 1928 Soldevila acaba Bola Neu, amb Mireia Ros, Núria Duran, Joan Miralles, Carles Sales i Margarida Minguillon. Aquesta obra de teatre demostra com una bona campanya de publicitat pot convertir un mal pintor en una figura comercial. Pero també hi trobem un triangle amorós...
Necessitem senyoreta és una obra de Carles Soldevila del 1935. Tres vidus bromistes es diverteixen posant anuncis als diaris: ofereixen un bon lloc de treball i ben pagat. La broma però, se'ls girarà en contra seu. L'interpreten Pau Garsaball, Josep M. Angelat, Jordi Serrat i Marta Padovan.
Desgraciadament de la novel·la gran èxit de Carles Soldevila, Fanny, escrita al1929, només en conservem uns fragments. Una dona que treballa a un cabaret i un noi de bona família s'enamoren. Amb els actors Anna Maria Barbany, Nadala Batiste i Xavier de Llorens.