Per què Manresa és la capital catalana del bacallà?
- Manresa, a la comarca del Bages, ha sigut un lloc de pas i un nus de redistribució comercial del bacallà salat
- Actualment, aquest tipus de peix és el protagonista de receptes molt variades
- Tens disponible a rtveplay.cat 'La recepta perduda' amb Sílvia Abril
Manresa és el cor de Catalunya. La ciutat se situa en una cruïlla de camins. A l’època dels romans ja existien rutes que comunicaven la costa amb la muntanya. Actualment, les vies del tren i les carreteres encara segueixen aquestes vies romanes. Manresa és, des de sempre, un lloc de pas i un nus de redistribució comercial que abasteix els pobles i ciutats de la comarca del Bages.
Quan no hi havia refrigeradors, un dels productes més comercialitzats, juntament amb l’areng, era el arengbacallà Procedia d'aigües més fredes que les catalanes. Al programa ‘La recepta perduda’, presentat per Sílvia Abril i disponible a rtveplay.cat, el periodista i investigador de cuina, Toni Massanés, detalla que hi havia dues rutes del bacallà que passaven per la localitat. Arribava des del Cantàbric i baixava pels camins de l’Ebre o provenia del mar del Nord i travessava França fins Catalunya.
Per conservar el bacallà i aconseguir que arribés més lluny i es pogués menjar als pobles d’interior, hi havia dues maneres de conservació: amb sal i sec. El sec, conegut com el “peixopalo”, va caure en desús perquè tenia un gust molt fort i era difícil de cuinar, mentre que el salat encara es fa servir.
Segons comenta Toni Massanés, Manresa tenia moltes bacallaneries. Avui en dia, només existeix ‘La casa del Bacallà’, una botiga que es va inaugurar el 1917. Malgrat que es pot comprar bacallà salat, la seva propietària ven més dessalat i també ha incorporat a la venda diferents plats cuinats amb aquest peix com la brandada o els pebrots farcits.
Receptes amb bacallà
Tot i que on més mengen bacallà és a Portugal, Catalunya és un dels grans consumidors i té receptaris molt extensos i variats. Una de les receptes més famoses és el bacallà a la manresana, un plat tradicional català que porta bacallà, espinacs, panses i pinyons. S’hi pot afegir un allioli gratinat. El destacat gastrònom Ignasi Domènech en comptes d’anomenar el plat “a la catalana” el va batejar com “a la manresana”. Aquesta recepta es va convertir en el plat estrella de la Quaresma, època en què aquest peix es va convertir en l’alternativa a la prohibició de menjar carn.