Bacallà a la Manresana amb muselina d'alls escalivats
- Sílvia Abril arriba a Manresa per aprendre a fer una recepta típica de la Quaresma, el bacallà a la manresana
- Cuinen la recepta tradicional amb espinacs, panses i pinyons, però l'acompanya amb una muselina d'alls escalivats
- Descobreix més plats tradicionals catalans de La Recepta Perduda a RTVE Play
La Sílvia Abril arriba a Manresa per aprendre a cuinar un dels plats més típics de la ciutat, el bacallà a la manresana. La versió tradicional, amb espinacs, panses i pinyons, segueix la recepta del manresà Ignasi Domènech, gran mestre de la cuina catalana més tradicional, autor d'una trentena de llibres de cuina, entre els quals destaca La Teca, el clàssic i best-seller de la cuina catalana casolana.
La Sílvia coneix a la Mireia Cirera, una actriu i professora de dicció catalana que combina la seva vocació d'actriu amb la feina a la Cooperativa Mengem Bages, on s'encarrega de la botiga en línia i del càtering.
A la Mireia li encanta cuinar. Aquest amor per la cuina li ve de la iaia Montserrat, que vivia a dalt de casa seva i passaven moltes estones juntes a la cuina. Era una gran cuinera, fins i tot escrivia receptes per alguna revista. Va morir quan ella tenia set anys, però en té molts records. Ha après molts plats de la cuina tradicional gràcies a les receptes de l'àvia i a la seva mare.
Amb la Sílvia cuinen la recepta tradicional del bacallà a la manresana, però l'acompanyen amb una muselina d'alls escalivats.
Ingredients | Preparació |
---|---|
|
|
La crema catalana
Un altre plat molt relacionat també amb l'època de la Quaresma, és la crema catalana. Aquestes són unes de les postres més típiques de Catalunya. Antigament, era el dolç típic del dia de Sant Josep, el 19 de març, si bé avui se'n menja durant tot l'any, tant a casa com als restaurants i fondes d'arreu.
Ja hi ha constància de la crema catalana en llibres medievals, el que fa pensar que és una recepta molt antiga. També la trobem documentada àmpliament en la literatura catalana a partir del segle XIV.
La Montserrat, professora del grau superior de Pastisseria de l’Escola Joviat de Manresa, ens ensenya com fer la crema catalana seguint la recepta tradicional.