Enlaces accesibilidad
Receptes tradicionals

Bacallà a la Manresana amb muselina d'alls escalivats

  • Sílvia Abril arriba a Manresa per aprendre a fer una recepta típica de la Quaresma, el bacallà a la manresana
  • Cuinen la recepta tradicional amb espinacs, panses i pinyons, però l'acompanya amb una muselina d'alls escalivats
  • Descobreix més plats tradicionals catalans de La Recepta Perduda a RTVE Play

Per
La recepta perduda - Bacallà a la Manresana

La Sílvia Abril arriba a Manresa per aprendre a cuinar un dels plats més típics de la ciutat, el bacallà a la manresana. La versió tradicional, amb espinacs, panses i pinyons, segueix la recepta del manresà Ignasi Domènech, gran mestre de la cuina catalana més tradicional, autor d'una trentena de llibres de cuina, entre els quals destaca La Teca, el clàssic i best-seller de la cuina catalana casolana.

La Sílvia coneix a la Mireia Cirera, una actriu i professora de dicció catalana que combina la seva vocació d'actriu amb la feina a la Cooperativa Mengem Bages, on s'encarrega de la botiga en línia i del càtering.

A la Mireia li encanta cuinar. Aquest amor per la cuina li ve de la iaia Montserrat, que vivia a dalt de casa seva i passaven moltes estones juntes a la cuina. Era una gran cuinera, fins i tot escrivia receptes per alguna revista. Va morir quan ella tenia set anys, però en té molts records. Ha après molts plats de la cuina tradicional gràcies a les receptes de l'àvia i a la seva mare.

Amb la Sílvia cuinen la recepta tradicional del bacallà a la manresana, però l'acompanyen amb una muselina d'alls escalivats.

IngredientsPreparació

  • 4 talls de bacallà del morro (dessalat)
  • 100 g d'espinacs frescos
  • 40 g de pinyons fregits
  • 40 g de panses de Corint
  • 10 prunes seques
  • 2 alls
  • Farina
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Pebre
  1. Escalivem els alls a 180°C durant una hora
  2. Ens assegurem que el bacallà estigui al punt de sal i l'enfarinem
  3. El fregim a banda i banda i deixem reposar
  4. En el mateix oli fregim els pinyons
  5. Netegem els espinacs, els salem i els saltegem a la paella amb els pinyons i les panses
  6. Per la muselina d'all separem les clares dels rovells i les muntem.
  7. Fem una maionesa amb els alls escalivats, els rovells i l'oli i després afegim les clares muntades amb molta cura
  8. Col·loquem el bacallà damunt del saltejat d'espinacs i posem la mussolina al damunt
  9. Posem al forn a gratinar durant 10 minuts

La crema catalana

Un altre plat molt relacionat també amb l'època de la Quaresma, és la crema catalana. Aquestes són unes de les postres més típiques de Catalunya. Antigament, era el dolç típic del dia de Sant Josep, el 19 de març, si bé avui se'n menja durant tot l'any, tant a casa com als restaurants i fondes d'arreu.

Ja hi ha constància de la crema catalana en llibres medievals, el que fa pensar que és una recepta molt antiga. També la trobem documentada àmpliament en la literatura catalana a partir del segle XIV.

La Montserrat, professora del grau superior de Pastisseria de l’Escola Joviat de Manresa, ens ensenya com fer la crema catalana seguint la recepta tradicional.