Enlaces accesibilidad
Mobilitat

Tallada la circulació a la R1 de Rodalies al Maresme

  • El descalçament de la via pel fort onatge deixa sense servei el tram entre Pineda de Mar i Malgrat de Mar
  • Tècnics d'ADIF treballen per resoldre la incidència però no saben quan es podrà restablir la circulació
  • Renfe ha habilitat un servei de transport alternatiu per carretera entre Arenys de Mar i Blanes

Per
Sense circulació de trens entre Arenys i Blanes

Els operaris d'ADIF treballen des de primera hora per arreglar la incidència que ha obligat a tallar la circulació ferroviària entre Pineda de Mar i Malgrat de Mar, a la comarca del Maresme. Segons ha informat Renfe, la incidència s'ha rebut a les 07.30 hores d'aquest diumenge, i afecta completament el tram de la línia R1 de Rodalies i de retruc la línia RG1 (L'Hospitalet de Llobregat-Figueres/Portbou per Mataró).

Les ones han descalçat les vies i han deixat al descobert els cables en el tram afectat | ACN

Les ones han descalçat les vies i han deixat al descobert els cables en el tram afectat | ACN

No hi ha previsió de restabliment de la circulació de trens i, davant la possibilitat que la incidència s'allargui durant força hores, s'ha establert un servei alternatiu per carretera amb autobusos entre Pineda de Mar i Blanes. ADIF ha precisat que l'estació de Malgrat de Mar i el baixador de Santa Susanna queden fora d'aquest servei per les dificultats d'accés dels autocars a ambdues instal·lacions.

Els tècnics d'ADIF avaluen el grau d'afectació de les vies després del descalçament que han patit a les últimes hores degut probablement al fort onatge i l'insistent temporal de llevant dels darrers 15 dies, que han desgastat el litoral.

Renfe ha establert un servei alternatiu amb autobusos entre Blanes i Pineda de Mar | ACN

Renfe ha establert un servei alternatiu amb autobusos entre Blanes i Pineda de Mar | ACN

Els problemes s'han agreujat després que al voltant de les 11 del matí un atropellament mortal a Calella ha obligat a interrompre la circulació també entre Calella i Sant Pol. Renfe ha decidit aleshores allargar el servei alternatiu per carretera entre Blanes i Arenys de Mar.

Indignació dels usuaris

Segons Renfe, s'ha reforçat la informació de la incidència a través de tots els seus canals de comunicació i atenció al client, i de forma més especial a l'interior de trens i estacions. Però com passa sovint quan hi ha incidències a la xarxa ferroviària de Rodalies, els usuaris s'han queixat de la poca informació rebuda per part de Renfe sobre el servei alternatiu per carretera entre Arenys de Mar i Blanes.

Una dona ha explicat que a l'hora de comprar el bitllet de Rodalies a Mataró per anar cap a Blanes ningú no li ha explicat que hauria d'anar a Arenys de Mar per agafar un autobús fins al municipi de la Selva. "Si ens diuen que cal fer tot això, no hagués vingut. No t'informen fins que no estàs a la via, o per megafonia", ha lamentat. Des d'Arenys de Mar, altres usuaris asseguren que han hagut d'esperar més de 40 minuts a que arribés l'autobús.

El Maresme vol solucions

El president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, reclama a l’Estat inversions urgents per evitar que incidències com la d'aquest diumenge siguin cada cop més habituals. “Avui ha estat a Santa Susanna, però durant el Glòria va a ser a Tordera i Palafolls. O s’inverteix o aquests problemes vinculats al canvi climàtic succeiran cada cop amb més freqüència”, alerta. L’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, explica que, segons la delegació del govern espanyol, una trentena de camions treballen abocant sorra per consolidar la zona on el fort onatge a descalçat les vies amb l’objectiu de restablir el servei aquest dilluns.

Segons la informació de què disposa l’alcaldessa de Malgrat, en funció de com quedi la reparació d’urgència, el restabliment del servei es faria limitant la velocitat dels combois al seu pas per la zona afectada. Amb tot, Viñolas, veient que el temporal es manté actiu i amb força, no veu clar que els trens tornin a circular aquest dilluns.