Enlaces accesibilidad
Llicències d'edat

El Síndic exigeix més transparència al Parlament

Un informe alerta que un 20% de les sol·licituds d'accés a la informació no tenen resposta de les administracions

Per
El síndic exigeix més transparència al Parlament

L’escàndol de les llicències per edat del Parlamentno ha passat per alt en la presentació de l'Informe de Transparència del síndic de Greuges en funcions. Rafael Ribó ha recordat que “tot acord que es pren a la Cambra, en tant que institució pública, hauria de regir-se per la màxima transparència" i, per tant, "hauria de ser publicat”.

Ribó ha recordat que "seria bo que no quedés cap racó d’opacitat" quant a les retribucions dels parlamentaris i càrrecs públics incloses gratificacions extraordinàries, complements, etc... Segons el Síndic, el cas de les llicències per edat, un règim especial que permet cobrar sense treballar i que s'ha eliminat del reglament després de fer-se pública la situació, també evidencia les "dificultats" dels òrgans de resolució de reclamacions en matèria de dret d'accés a la informació.

Preguntat pels triennis a treballadors del Parlament, que en alguns casos impliquen cobrar més per complements que de sou base, Ribó ha redundat en la mateixa idea: "Tot el que és retribució pública hauria de ser objecte de la més absoluta transparència".

Sol·licituds sense resoldre

D'altra banda, el síndic en funcions veu “inacceptable” que un 20% de les sol·licituds d'accés a la informació pública a les administracions catalanes, unes 2.000 l'any passat, quedin sense resposta.

"M'amoïna que hi ha massa sol·licituds d'accés a la informació que poden quedar sense resposta", ha assenyalat Ribó, que també s'ha mostrat preocupat per la lentitud a l'hora de fer efectiu el dret a la informació. Entre les dificultats que detecta hi ha el desconeixement del propi dret per part d'amplis sectors de la societat, tant del seu contingut com de les maneres per exercir-lo. "No hem fet prou els deures per fer conèixer a tothom que aquest dret existeix", ha advertit.

Per tot plegat, i malgrat reconèixer que s'ha avançat en aquesta matèria, el Síndic de Greuges en funcions insisteix que cal seguir creant unitats d’informació i adaptar el procediment d’accés per contribuir a millorar les xifres de peticions ateses.