Barcelona es prepara per Sant Jordi amb activitats des d'aquest cap de setmana
- L’escriptora Imma Monsó farà el pregó de Sant Jordi 2022 de Barcelona
- L’edició d’enguany del Món Llibre 2022 tindrà lloc el 2 i 3 d’abril al CCCB
- El nombre de parades a la ciutat es mourà entre les 6.000 i 7.000
La capital catalana es prepara per a la celebració de Sant Jordi. Enguany, s'espera que aquest 23 d'abril marqui la plena normalitat i reuneixi els amants de la literatura al centre de la ciutat.
El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha explicat que el nombre de parades a la ciutat serà similar o superior a la dels altres anys i es mourà entre les 6.000 i 7.000, i ha confirmat que hi haurà parades també a la Rambla.
Superilla
Barcelona estrenarà una superilla literària. L'Ajuntament ha acordat amb la Cambra del Llibre crear aquest espai que recupera la normalitat prepandèmica. L’epicentre de la celebració de la diada serà el tram comprès entre Gran Via i l'Avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes. Els vehicles podran circular pels carrers perimetrals i també pels carrers d’Aragó i València. La resta seran només per a vianants.
Dintre d’aquest perímetre acotat, hi haurà dos espais diferenciats. L’eix del passeig de Gràcia estarà reservat per a llibreters i floristes professionals. A l’eix de Rambla de Catalunya, per la seva banda, s’hi instal·laran les associacions i entitats.
Els llibreters i floristes professionals disposaran també d’altres espais en exclusiva, repartits per diferents punts de la ciutat. La diada de Sant Jordi tindrà també vigília al carrer. Els dies 21 i 22, els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les seves parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors.
Diàlegs de Sant Jordi
Com a pròleg de la diada, Biblioteques de Barcelona ofereix un espai de trobada entre autors i lectors amb els Diàlegs de Sant Jordi. Aquesta activitat, emmarcada en el Programa d’Acció Lectora, es desenvoluparà en tres jornades de converses entre escriptors d’arreu a partir d’afinitats en les seves darreres obres i de xerrades amb autors internacionals. Una proposta en què la Biblioteca El Clot-Josep Benet (auditori del Disseny Hub Barcelona) i el CCCB seran espais de trobada al voltant dels llibres i de la literatura.
Com ha explicat l'Ajuntament, de la llengua i la música de l’antiga Grècia a la invasió russa d’Ucraïna, els Diàlegs de Sant Jordi proposen un recorregut a través dels autors: Blanca Llum Vidal, Agustín Fernández Mallo, Maksim Óssipov, Eva Baltasar, Laura Gost, Marta Carnicero, David Trueba, Juan Tallón, Orhan Pamuk, Santiago Auserón, Pedro Olalla, Jo Nesbo i Núria Bendicho.
Pregó
El divendres 22 d’abril, a les sis de la tarda, Imma Monsó farà el Pregó de la Lectura 2022. Durant l’acte també conversarà amb Anna Guitart sobre la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat. L’any 2020, la situació sanitària va obligar a cancel·lar el tradicional pregó, que va ser substituït pel Diàleg de Sant Jordi.
El dia 23, autors i editors es reuniran al Palau de la Virreina amb el ja tradicional esmorzar de Sant Jordi. Per altra banda, aprofitant el centenari del naixement de José Saramago, el 23 d’abril es realitzarà un acte a Lisboa que recordarà el Pregó de la Lectura de l’any 2004 on l’autor va ser el pregoner convidat.
Món Llibre
L’edició d’enguany del Món Llibre 2022 tindrà lloc el 2 i 3 d’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El festival literari per a nenes i nens recollirà activitats i girarà al voltant dels diferents autors i autores per potenciar la seva figura en la literatura contemporània i apropar-la als lectors.
Per això, com a novetat en aquesta edició, es faran 14 entrevistes en directe, amb un format televisiu i música i projeccions audiovisuals vinculades als autors. Aquests petits programes literaris es duran a terme a un plató simulat, obra de l’alumnat del Màster en disseny i producció d'espais (CCCB - UPC School). El procés de creació de llibres serà l’altre tema principal de les activitats del festival.