Enlaces accesibilidad
Confrontació

L'Ajuntament de Barcelona i Generalitat s'enganxen ara per la rebaixa de preu de la T-Usual

  • Ada Colau proposa reduir un 50% el preu de la T-Usual durant tres mesos
  • El vicepresident del Govern qualifica d'electoralista la proposta i demana a l'alcaldessa com es finançarà
  • L'Autoritat del Transport metropolità estudiarà la rebaixa durant les properes setmanes

Per
Colau proposa reduir a la meitat el preu de la T-Usual durant uns tres mesos

La proposta de rebaixar a meitat de preu la targeta de transport metropolita T-Usual serà analitzada durant les properes setmanes per l'Autoritat del Transport Metropolità. Així ho ha acordat la comissió de finançament de l'ATM durant la reunió celebrada aquest divendres. La mesura, anunciada per sorpresa per la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha generat controvèrsia, especialment perquè qui ha d'assumir bona part del seu cost seria la Generalitat, la meitat, segons la proposta del consistori.

Repartir el cost de la rebaixa

La idea inicial és que el cost es reparteixi en funció del pes de cada administració a l'ens. L'Estat i l'Ajuntament es dividirien l'altra meitat, és a dir, un 25% cadascun. En total, s'invertirien 12 milions d'euros. La tinenta d'Alcaldia, Janet Sanz, ha assegurat que les administracions han de buscar la fórmula per garantir l'accés al transport públic en un context d'inflació disparada, emergència climàtica i crisi energètica.

Ara bé, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, s'ha desmarcat de la proposta i ha demanat a Colau "responsabilitat". "Demanaria a l'alcaldessa Colau que quan es fan aquest tipus de propostes es vingui amb el xec al darrere. Cal responsabilitat en el tipus d'anuncis de mesures que, a més, no ha de pagar ella", ha afirmat. També ha definit la proposta com a "electoralista".

El vicepresident ha afirmat estar obert a debatre propostes que millorin els serveis públics, però fent-ho a través dels "òrgans corresponents", en aquest cas, l'Autoritat del Transport Metropolita. "Cal fer propostes enraonades i de consens", ha reclamat.

Una rebaixa de 20 milions d'euros

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat reduir un 50 % el preu de la T-Usual, el títol de transport més utilitzat, per fer front a l'increment del cost de la vida durant un temps acotat. Colau ha reconegut que això no és competència exclusiva de la Generalitat sinó que és una decisió que s'hauria de prendre en el marc de l'ATM, per això el consistori portarà el tema a debat al Consell d'Administració de l'ATM de divendres vinent.

En aquest sentit, ha considerat que l'Estat hi hauria de fer una aportació, com ha fet amb el transport privat. L'alcaldessa ha plantejat seguir el model d'Alemanya i ha afirmat que la proposta podria tenir una durada d'uns tres mesos. La T-usual té actualment un cost de 40 euros.

El Consell Executiu aprovarà dimarts un nou paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Respecte a la proposta de Colau, Pere Aragonès ha deixat la porta oberta amb un: "En parlarem".