Enlaces accesibilidad
Benzineres

Els usuaris troben insuficient la bonificació de 20 cèntims dels carburants

Per
Les bonificacions dels carburants generen cues a les benzineres

Des d'aquesta mitjanit i fins a finals de juny s'aplica la bonificació de 20 cèntims el litre de benzina per a tots els consumidors. És una de les mesures econòmiques recollides al decret llei aprovat pel Govern per tal de pal·liar els efectes que la guerra a Ucraïna i l'elevada inflació provoquen en l'economia espanyola.

A les benzineres, els clients es troben que el preu final es pot apreciar al tiquet final i no als panells informatius. Alguns usuaris creuen que la bonificació és insuficient davant l'encariment exponencial dels carburants de les darreres setmanes.

Ramón Puigfel, vicepresident de l'Associació Provincial d'Estacions de Servei de Barcelona ha explicat al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que molts usuaris han esperat a aquest divendres per fer benzina. Calculen que des que es va conèixer la notícia de la bonificació els clients se'ls havien reduït a la meitat. I tal com esperaven, durant les primeres hores d'aquest divendres la demanda s'ha multiplicat provocant el col·lapse en els serveis de cobrament a alguns establiments com els de Repsol.

Neguit a les benzineres

Minuts abans de l'entrada en vigor de la mesura, moltes estacions de servei encara no sabien com demanar aquesta bonificació a l'agència tributària, tenien problemes per introduir el descompte en els sistemes informàtics i asseguren que de moment han d'avançar ells la part que els correspon.

Ramón Puigfel ha lamentat el "neguit" amb què afronten aquest primer dia de les bonificacions i adverteix que moltes benzineres no tenen prou múscul financer per afrontar el que suposa haver d'avançar la bonificació.

Problemes informàtics per cobrar

També el president de l'Agrupació Catalana d'Associacions d'Estacions de Servei, Albert Campabadal, ha lamentat en declaracions al Vespre del canal 24 horas de TVE que no han tingut marge de temps per posar en marxa la mesura i que les 11.500 estacions de servei es veuen "obligades" a fer coses "que no tenen massa sentit" com finançar un descompte de l’Estat.

En aquest sentit, ha denunciat que una estació mitjana ha d'avançar entre 30.000 i 60.000 euros d'impostos: "Mai havia vist que una rebaixa d'impostos ho hagués de sufragar l'últim eslavó de la cadena".

Albert Campabadal: "Mai havia vist que una rebaixa d'impostos ho hagués de sufragar l'últim eslavó de la cadena"

Per la seva banda, a Ràdio Nacional, Nuria Lékue, vicepresidenta de la confederació d'estacions de servei, ha alertat que moltes petites benzineres el dia està sent caòtic. De fet, les estacions estimen que a primera hora la demanda s'ha multiplicat per cinc i s'ha alentit el sistema informàtic de cobrament a petrolieres com la de Repsol.

El preu dels carburants a Catalunya

Que el preu del combustible s'hagi enfilat fins a nivells històrics ha portat molts consumidors a buscar, en la mesura del possible, on són les estacions de servei on surt més econòmic repostar.

A les següents taules es pot consultar el preu que tenen els carburants més habituals (benzina de 95 octans, benzina de 98 octans i gasoil tipus A) a totes les estacions de Catalunya. Cada taula està ordenada inicialment segons el preu, de més barat a més car, i també es pot fer una recerca per municipi.