Enlaces accesibilidad
Tradició catalana

Per què bevem vermut? Els secrets d'aquest licor a Tarragona

  • El vermut es pren des de la segona meitat del segle XIX a Tarragona
  • Aquest licor es fa amb una base de vi, herbes, alcohol i mistela
  • Pots veure a rtveplay.cat 'La recepta perduda, programa presentat per Sílvia Abril

Per

Sílvia Abril beu vermut
Sílvia Abril beu vermut

Beure vermut, però quan es va començar a beure? Aquest licor es pren abans de dinar perquè cap a la segona meitat del segle XIX la gent sortia de missa els diumenges i anava als bars i cafès per trobar-se. En aquestes trobades socials, es prenien diferents begudes però el vermut, d’origen italià i francès, es va quedar fins a l’actualitat.

Un grup d'homes prenent vermut a mitjans del segle XIX

Un grup d'homes prenent vermut a mitjans del segle XIX RTVE Catalunya

A la Casa Vermouth Padró que deixen un any en barrils a sol i serena. Ho barregen amb una infusió d’herbes en alcohol macerada. Després hi afegeixen més alcohol que han tingut un temps en barriques perquè no cremi la gola. Li inclouen mistela i una mica de sucre per endolcir. Finalment, per donar-li el color fosc que coneixem, afegeixen peles de raïm cuinades a alta temperatura.

La Casa Vermouth Padró

La Casa Vermouth Padró RTVE Catalunya

Antigament, la Casa Vermouth Padró venia el licor a granel, sense envasar. El vinater Ernest Padró, la quinta generació al negoci, explica al programa ‘La recepta perduda’, presentat per Sílvia Abril i disponible a rtveplay.cat, que juntament amb el seu germà va començar a envasar el vermut i van crear una marca pròpia.

Tradició gastronòmica a Tarragona

A banda del vermut i dels famosos calçots de Valls, a les comarques de Tarragona també és molt habitual menjar coques de recapte. Al territori aquesta recepta tradicionalment es cuina amb pebrots escalivats i ceba tallada amanida amb sal oli i pebre vermell. Malgrat que també es poden fer amb altres verdures i hortalisses, llonganissa o arengades.

Coca de recapte amb ceba i pebrots

Coca de recapte amb ceba i pebrots RTVE Catalunya