El Govern preguntarà per separat el Pirineu sobre els Jocs
- La Generalitat consultarà el 24 de juliol per separat les comarques implicades
- L’Alt Pirineu i l’Aran decidiran si s’ha de presentar la candidatura
- El Berguedà, el Ripollès i el Solsonès votaran si es volen involucrar als JJOO d’hivern
Nou pas del Govern català de cara a la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern a Catalunya el 2030. El president de la Generalitat, Pere aragonès, ha signat aquest dilluns els decrets que permetran celebrar una doble consulta “vinculant” al Pirineu el 24 de juliol per determinar si la candidatura tira endavant. El vot serà presencial, i no hi haurà possibilitat de votar ni per correu ni de forma anticipada.
Així ho han anunciat les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d’Acció Exterior, Victòria Alsina. Vilagrà ha explicat que la primera de les consultes serà directament a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran perquè decideixi si el Govern ha de presentar una candidatura a aquesta cita olímpica. La segona, al Berguedà, Ripollès i Solsonès, perquè es posicionin sobre si volen que aquestes comarques “s’involucrin" en el projecte.
Votació presencial i vinculant
Alsina ha aclarit que les dues consultes “seran presencials” -sense vot telemàtic ni vot per correu ni anticipat- amb una pregunta "clara" i de resposta binària sí o no: en la de l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si "el Govern ha de presentar una candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics". En aquest cas, el sentit de la resposta seria determinant a l'hora de decidir tirar endavant el projecte dels Jocs. En la del Ripollès, Solsonès i Berguedà, en canvi, es preguntarà a la ciutadania: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics?".
En el cas de l’Alt Pirineu i l’Aran es preveu la participació de fins a 55.000 persones, mentre que en el de les altres tres comarques dels Pirineus podran votar fins a 63.000 persones. Vilagrà ha assegurat que aquest matí s’han reunit precisament amb les set comarques afectades i que s’han mostrat a favor de la fórmula triada que considera que “ens sembla que és la més justa i ens permet escoltar tot el Pirineu”.
Preguntada sobre per què no hi haurà vot telemàtic, Alsina ha apuntat que és "per un tema de logística, terminis i increment dels costos associats", i ha mantingut que no hi hauria temps per a aprovar una nova llei de participació per a aquesta consulta. A l'Alt Pirineu i Aran els vots es comptabilitzaran "en la globalitat" de la vegueria, mentre que al Ripollès, el Berguedà i Solsonès es comptabilitzarà per comarques, i en cap cas es fixarà una participació mínima.
Menys risc d'impugnació
La consulta costarà aproximadament 1,1 milions d'euros, incloent-hi les despeses de la campanya de difusió, els anuncis i els actes previstos. La consulta se celebrarà el 24 de juliol perquè és "la data més pròxima en la qual es podia votar", encara que també és el dia abans de la celebració dels 30 anys dels JJ.OO de Barcelona 1992, segons ha recordat.
La consellera ha afegit que la via triada per la Generalitat és la que té "menys risc d'impugnació" i ha recordat que la llei de consultes s'ha utilitzat per a una trentena de consultes locals. Alsina ha sostingut que el decret "ve de tres mandats diferents" - l'acord de legislatura, l'acord de Govern i mocions aprovades en el Parlament - i que el decret de maig no canviarà ni la pregunta ni la data, sinó que regularà aspectes com el registre, les urnes i la supervisió del procés.