Enlaces accesibilidad
Ucraïna

El Govern alerta que ja no pot garantir una acollida digna per a tots els refugiats

  • S'està arribant a un "sostre" on ja no es pot garantir una acollida digna per a tots els qui arriben
  • El Govern destina 120 milions al pla de xoc contra la crisi d'Ucraïna
  • Volodímir Zelenski compareixerà per videoconferència al Congrés dels Diputats

Per
Zelenski titlla les morts a Butxa de genocidi

Els refugiats ucraïnesos continuen arribant a Catalunya en massa. En concret ja s'han establit arreu del territori uns 15.992. Aquest dimarts, la secretària d'Igualtats, Mireia Mata, ha alertat que s'està arribant a un "sostre" on ja no es pot garantir una acollida digna per a tots els qui arriben.

"El que no estem en condicions ara ja és de garantir totes les coses que les persones necessiten per viure dignament", ha afirmat Mata a TV3, que ha explicat que, a part d'habitatge, necessiten escolaritzar-se –més de la meitat són infants- i atenció sanitària i psicològica, entre altres.

Pere Aragonès, per la seva banda, ha anunciat un pla de xoc de 120 milions d'euros per garantir l'acollida als refugiats i ajudar els sectors impactats per la guerra.

Catalunya i València acullen el 60% de refugiats

Entre Catalunya i el País Valencià s'han acollit més del 60% dels refugiats ucraïnesos que arriben a Espanya. La secretària d'Igualtats ha demanat a l'Estat que assumeixi la "part corresponent d'acollir persones refugiades".

També ha dit que no tenen constància que s'hagi posat en marxa, almenys a Catalunya, el programa estatal de famílies acollidores anunciat pel govern espanyol, en col·laboració amb la Fundació La Caixa. El que s'ha activat des de l'inici, ha dit, és una xarxa de solidaritat de famílies, sobretot d'aquelles que fa uns anys van acollir els infants de Txernòbil.

D'altra banda, Mata ha assenyalat que el Ministeri d'Inclusió i Migracions sí que ha reforçat els recursos al centre de primera acollida de Fira Barcelona i, segons ha assegurat, s'hi estan atenent amb més celeritat les persones que busquen una primera resposta quan arriben a Catalunya.

La secretària d'Igualtats ha explicat que la conselleria i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya estan treballant en un cens de pisos que puguin ser cedits per a les persones refugiades i per donar seguretat jurídica als propietaris.

Zelenski titlla les morts a Butxa de genocidi

Mentrestant, el govern ucraïnès ha denunciat la matança de civils a la ciutat de Butxa, a la rodalia de Kíev, per part de l'exèrcit rus. Els batallons del Kremlin s'han retirat d'aquesta localitat del nord-oest de la capital ucraïnesa i han deixat al descobert una ciutat arrasada amb milers de morts, molts al carrer. Així ho han denunciat les autoritats d'Ucraïna, que acusen Rússia de perpetrar-hi una "massacre".

Aquesta tarda Volodímir Zelenski compareixerà per videoconferència al Congrés dels Diputats. Serà un dels primers discursos públics del president ucraïnès després de la massacre. La intervenció durarà mitja hora, per motius de seguretat, i també hi intervindrà el president espanyol, Pedro Sánchez.