Enlaces accesibilidad
4 d'abril

El Teatre del Liceu celebra el seu 175 aniversari: "Junts seguirem fent història"

  • La Font Màgica de Montjuïc oferirà un repertori d'àries aquest dilluns a les 21.00 h i els dies 7, 8 i 9 d'abril
  • El concert commemoratiu ha començat amb un record a les víctimes de la invasió d'Ucraïna amb "El cant dels ocells"
  • Artistes internacionals han interpretat òperes de Verdi, Donizzeti i Puccini

Per
El Teatre del Liceu celebra el seu 175 aniversari

El Gran Teatre del Liceu celebra aquest 4 d’abril els seus 175 anys d’història. Un teatre que s'ha convertit en el gran temple de l'òpera a Catalunya, un referent internacional que al llarg d'aquests anys ha acollit més de 24.000 funcions.

Aquest diumenge ha sorprès als seus espectadors amb un gran acte per commemorar aquesta fita. Artistes internacionals com Sondra Radvanovsky, Lisette Oropesa, Iréne Theorin, Ludovic Tézier i Joseph Calleja han interpretat òperes de Verdi, Donizzeti i Puccini.

L'aniversari ha comptat, a més, amb la presència d'autoritats com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, o l'alcaldessa de Barcelona, entre d'altres. Tots ells han immortalitzat l'efemèride amb una foto al peu de l'escala noble del teatre.

El cant dels ocells

El concert ha començat amb un record als refugiats i a les víctimes de la invasió d'Ucraïna amb "El cant dels ocells", en què part dels assistents s'han posat dempeus per sumar-se a l'homenatge. Al llarg de la vetllada també s'han pogut escoltar les veus com les de Marta Mathéu, Manel Esteve o Manuel Fuentes, l'argentí Raúl Giménez i el baix italià Giacomo Prestia.

El programa

Dirigida pel mestre Marco Armiliato i amb una durada d'unes tres hores, la vetllada 'ha configurat amb un destacat programa amb "Macbeth" de Verdi (acte II), "Lucia di Lammermoor" de Donizetti (part III) i "Turandot" de Puccini (acte II, escena II). A més, i com a sorpresa en forma de regal per als sentits per al públic, s'ha inclòs el popular "Nessun Dorma" al final de l'espectacle per posar la cirereta a una vetllada per a la història del teatre.

Actes commemoratius

La gala s'ha avançat un dia a l'aniversari oficial, donat que el Gran Teatre va obrir portes el 4 d'abril de 1847, un diumenge de Pasqua de Ressurecció, amb un programa incloïa una simfonia de Joan Melcior Gomis, el drama "Don Fernando el de Antequera" de Ventura de la Vega, una dansa de tipus andalús titulada "Rondeña" de Josep Jurch i coreografia de Joan Camprubí, una cantata en italià de Joan Cortada amb música de Marià Obiols titulada "Il regio imene". La primera òpera no es va representar fins el 17 d'abril amb "Anna Bolena" de Donizetti.

A banda de la gala d'aquest divendres, que s'ha enregistrat i estarà disponible a la plataforma audiovisual Liceu+ a partir del 3 de maig, s'han organitzat altres esdeveniments. Per començar, la Font Màgica de Montjuïc oferirà un repertori d'àries aquest dilluns a les 21.00 h, i ho repetirà els dies 7, 8 i 9 d'abril.

El Liceu tindrà una plataforma de 'streaming'

A més, el mateix 4 d'abril alguns dels campanars de la zona faran un repic de campanes, com ara els de l'església de Santa Anna, la Basílica de la Mercè, la de Sant Just i l'església de Betlem. El carilló del Palau de la Generalitat també se sumarà als homenatges, i dilluns a les 18.00 h interpretarà una selecció de temes d'òpera.

Nova temporada 2022-2023

El Gran Teatre del Liceu ha presentat la temporada 2022-2023 sota el lema ‘salt al buit’ i amb la intenció d’indagar “sobre la necessitat de moure’s de la zona de confort i prendre riscos”. La temporada comptarà amb sis veus convidades: Jaume Plensa, Antonio López, Marina Abramovic, Louise Glück, Flávia Junqueira i Raquel García-Tomás.

El Liceu proposa un 'salt al buit' amb la nova temporada 2022-2023 | Agnès Batlle

S’oferiran 40 títols amb 204 funcions, 13 d’òpera i 91 funcions, 3 de dansa, 10 espectacles Liceu Aprèn i 14 concerts. Hi haurà composicions de nova creació, noves produccions, reconeguts directors d’escena i grans veus. També s’aposta per la creació del país i per garantir l’accessibilitat a l’òpera. S’estrenarà mundialment ‘Macbeth’ de Verdi amb la posada en escena de Jaume Plensa i conduïda per Josep Pons.