Enlaces accesibilidad
Parlament

La Cup torna a irritar el Govern acusant-lo de "vendre's la llengua"

Per
Pere Aragonès i la CUP exhibeixen el seu divorci

Dur atac de la CUP contra el Govern per la polèmica proposta de modificació de la Llei de política lingüística impulsada per PSC, ERC, Junts i els Comuns. La diputada dels anticapitalistes, Dolors Sabater, ha demanat a la sessió de control al Parlament retirar la proposició perquè creu que acabarà amb el model d’immersió lingüística. “Es venen la llengua”, ha sentenciat, alhora que advertia que “serà nefasta per la cohesió social”. Una intervenció que torna a deixar en evidència el divorci entre la CUP i el Govern.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha amagat el seu enuig després de les afirmacions de Sabater. El president català ha defensat la necessitat d’actualitzar el consens a favor de la immersió lingüística donant “seguretat jurídica” als docents.

En aquest sentit, ha recordat a la CUP que s’ha d’intentar assolir el màxim consens possible perquè “o regulem nosaltres o ho faran els tribunals”. Aragonès també ha advertit que “la llengua no és només dels independentistes” sinó que “ha de ser de tothom”.

Aragonès tanca files amb Cambray

El president de la Generalitat ha ratificat, d'altra banda, el seu suport al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, després que la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, li hagi demanat que el cessi per la seva "incapacitat" de resoldre la crisi educativa que viu Catalunya.

Albiach ha preguntat a Aragonès si creu que Cambray ha de seguir després de dos mesos de "crisis", i el president ha respost amb un rotund "sí". La dirigent dels comuns ha celebrat que Aragonès hagi decidit implicar-se en la negociació amb els sindicats educatius i li ha demanat que mostri "humilitat" a l'hora de dialogar amb ells.

Aragonès ha destacat que han estat els representants sindicals els qui no han "volgut participar" en les cinc taules sectorials que s'han impulsat des de la Generalitat. El president ha reivindicat les bondats de l'avançament de l'inici del curs escolar, l'anunci del qual sense una negociació prèvia va detonar la crisi amb la comunitat educativa i va reactivar altres demandes històriques com l'increment de recursos.

Demà serà la CUP qui demanarà que el Parlament reprovi el conseller a través d'una moció que també posa un termini d'una setmana per obrir una negociació "real" amb el comitè de vaga dels docents. El text tindrà previsiblement el suport dels comuns, així com Vox, Ciutadans i el PP. Els socialistes, que també han estat crítics amb Cambray, encara no han aclarit el seu vot.

Suport d'Illa per augmentar el pressupost

Precisament, el president del grup parlamentari dels socialistes catalans, Salvador Illa,  ha allargat la mà al govern per ampliar les dotacions pressupostàries amb l'objectiu de poder fer front a la crisi generada per la guerra d'Ucraïna.

En la seva rèplica, Aragonès ha agraït el gest advertint que les modificacions del pressupost no poden suposar retallades en altres àmbits i ha aprofitat per reclamar a la Moncloa que augmenti els objectius de dèficit.