Salvador Busquets: "Som un país ric, però mal distribuït"
- El director de Càritas Barcelona critica que hi ha poc habitatge social respecte de la mitjana europea
- Salvador Busquets adverteix que ha augmentat el gruix de persones en situació d'exclusió severa
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, assenyala que Catalunya és "un país ric, però mal distribuït". Una mostra d'això, diu, és que el mercat de treball s’ha polaritzat entre els qui estan als nivells més baixos que pateixen la temporalitat i la parcialitat del treball, i els qui tenen treballs més ben remunerats.
Busquets destaca que la corrupció posa en qüestió la redistribució fiscal i lamenta que el gruix de la recaptació d'impostos recaigui en els treballadors: "No té sentit que no recaigui sobre les empreses. El 20% més pobre paga el mateix que els més rics".
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Busquets considera que "no és el moment d'abaixar els impostos, sinó de gestionar-los de manera més adequada".
"L'administració no té els recursos per atendre persones amb situació d'exclusió severa"
D'ençà que es tenen estadístiques l'any 1945, és la segona vegada que augmenta el gruix de persones amb situació d'exclusió severa. Segons les dades de l'informe elaborat per la Fundació FOESSA, unes 885.000 persones de Barcelona, part del Baix Llobregat i el Maresme, es troben en situació d'exclusió social. Busquets diu que l'administració no pot fer front a aquest augment de persones en exclusió perquè "no té els recursos per atendre'ls".
El responsable de Càritas a Barcelona creu que la renda garantida de ciutadania, és una eina complexa i ofereix una cobertura baixa: "El desplegament d'aquesta llei s'està fent molt complicat".
"No tenir política d'habitatge fa ineficients les altres polítiques socials"
“Només se n'han construït 54.000 habitatges socials a Catalunya i en correspondrien 70.000“
Un dels elements principals de l'exclusió és no tenir feina i l'altre l'habitatge, assegura Busquets i reconeix que la política d'habitatge és complex i cara i que les administracions opten sovint per les ajudes al lloguer en lloc de construirn-ne. Aquestes mesure, diu, no solucionen el problema: "Si algú rep una ajuda, però no té habitatge, es gastarà tots els diners en habitatge perquè és el més prioritari".
El director de Càritas Diocesana de Barcelona lamenta que a Catalunya correspondrien 700 mil habitatges socials, però només se n'han construït 54 mil: "Només tenim un 1,67% de parc d'habitatge social, mentre la mitjana europea és del 16-18%".