Enlaces accesibilidad
JJOO

L'Aragó reclama al COE acollir proves a Formigal i Cerler

Per
Lambán porta al COE la seva proposta pels JJOO d'hivern

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ja ha fet arribar al Comitè Olímpic Espanyol (COE) la seva proposta per acollir certes competicions dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Demanen acollir competicions d'esquí alpí a l'estació de Formigal, i la d'snow a Cerler, proves que s'havien de fer a l'estació de la Molina a la Cerdanya. A la proposta del COE, de fet, només hi apareix Candanchú. El Govern de l'Aragó, en canvi, deixa pel Pirineu català el patinatge de velocitat de pista llarga, una competició per la qual Catalunya no disposa d'instal·lacions.

Una proposta "equilibrada"

L'esquí acrobàtic/freestyle i l'esquí de muntanya es desenvoluparia a Catalunya mentre que el surf de neu i el biatló es disputaria en territori aragonès. Pel que respecta a les disciplines relacionades amb el gel, Aragó acolliria les proves de cúrling, patinatge artístic i patinatge de velocitat en pista curta, mentre que el de pista llarga i l'hoquei gel es disputarien a Catalunya.

El conseller d'Esports del govern aragonès, Felipe Faci, ha viatjat aquest dijous a Madrid per entregar al president del COE, Alejandro Blanco, la proposta. Faci l'ha definit d'equilibrada i on "tot el Pirineu" té representació. En aquest sentit, el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha defensat davant les Corts que aniran "fins a les darreres conseqüències" per defensa la seva posició. En aquest sentit, ha tornat a criticar que la Generalitat hagi decidit convocar una consulta, una postura que ha qualificat directament d'antiolímpica.

Imatge d'arxiu d'esquiadors a l'estació de Panticosa-Formigal.

Imatge d'arxiu d'esquiadors a l'estació de Panticosa-Formigal. Panticosa-Formigal

La Generalitat es planta

Ara caldrà veure si aquesta proposta es queda en paper mullat o si es reobren les negociacions. El Govern manté que l'acord ja estava tancat i de moment, les negociacions segueixen parades, tal com ha apuntat aquest mateix dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El calendari apressa. La previsió era tancar la candidatura el mes de maig per començar-la a treballar amb el Comitè olímpic internacional. Una candidatura sobre la qual penja encara un altre interrogant. El resultat de la consulta que es farà el 24 de juliol.