Enlaces accesibilidad
CEO

El PSC i Esquerra Republicana es mantenen en empat tècnic

  • Els socialistes obtindrien fins a 39 escons, pels 38 dels republicans
  • Junts patiria una baixada d’almenys 4 diputats respecte a les eleccions del 14F
  • La majoria independentista no estaria garantida

Per
PSC i ERC treuen aventatge a Junts segons el CEO

Poc més d’un any després de les eleccions del 14F, socialistes i republicans es mantenen al capdavant dels sondejos. Segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), es mouen pràcticament els mateixos escons. Si les eleccions se celebressin avui, el PSC estaria entre els 34 i els 39 escons, mentre que els republicans se situarien una mica per sota, entre els 33 i els 38 representants al Parlament. Recordem que als darrers comicis tots dos van obtenir 33 escons.

La mateixa enquesta situa Oriol Junqueres com a únic líder català que aprova amb un 5,3 i a Carlos Carrizosa, del Ciutadans com el pitjor valorat amb un 2 de nota. El 48% dels catalans rebutja que Catalunya esdevingui un estat independent. És només un punt menys que el rebuig que generava al darrer Baròmetre del CEO. El 44% manté el seu suport a la independència.

El director del CEO, Jordi Muñoz, assegura que tots dos partits es beneficiarien de l'increment de la participació: "Estimem que l'abstenció es reduiria en unes 400.000 persones".

Pel que fa a Junts quedaria força lluny dels 32 representants del 14F i n’aconseguiria entre 23 i 28 diputats. D'aquesta manera la majoria independentista no estaria garantia perque es quedaria entre els 64 i els 77 escons. Vox es mantindria com a quarta força amb entre 9 i 12 escons, seguit per la CUP (8-11), els comuns (6-10), el PP (6-8), i Cs no tindria garantida la seva representació en el Parlament perquè assoliria entre 0 i 4 diputats.

Junqueres el millor valorat

Oriol Junqueres (ERC) és el líder més ben valorat amb un 5,3 de mitjana seguit del president de la Generalitat, Pere Aragonès amb un 4,9. Els segueix diputat de Podemos, Jaume Asens (4,6), empatat amb les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Dolors Sabater.

De la resta de formacions, Jéssica Albiach, la líder dels comuns al Parlament obté un 4,5 de nota, per davant de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs (4,4), el primer secretari del PSC, Salvador Illa (4,2). Els pitjor valorats son el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, amb un 2 de mitjana, el president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga (2,1) i el president del PP català, Alejandro Fernández (2,6).

L'enquesta, que correspon a la primera ona del Baròmetre d'Opinió Pública de 2022, s'ha realitzat amb una mostra de 2.000 persones entre l'1 i el 28 de març.