Enlaces accesibilidad
Covid-19

Salut reforça el sistema de vigilància de malalties respiratòries

  • El sistema de vigilància de malalties respiratòries tindrà un major control de les malalties i de la seva evolució
  • Salut integra la covid i aprofita el coneixement generat aquests darrers dos anys de pandèmia

Per
Nou sistema de vigilància d'infeccions respiatòries

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha presentat aquest divendres un nou sistema de vigilància de malalties que aprofitarà tot l'aprenentatge de la COVID-19 dels últims dos anys. El nou protocol permetrà tenir un major control sobre les malalties respiratòries com la grip o la covid.

Salut pretén que aquesta mesura permeti tenir un major control de les malalties i de la seva evolució perquè el nombre de mostres serà major i 10 cops més representatiu. "Ens interessa que aquestes mostres siguin representatives de la realitat de Catalunya. Això és el valor d'un sistema sentinella. Agafar aquestes mostres ben agafades és millor que agafar una cosa poblacional que no sabem si arriba a tothom" ha assegurat Carmen Cabezas, la directora de Salut Pública.

L’atenció primària vigilarà aleatòriament arreu de Catalunya, s'analitzaran mostres i se seqüenciaran els casos més greus. D’altra banda, el nombre de mostres passarà de les 110 actuals a unes 400. Pel que fa a la cobertura, augmenta d’un 0,9% a pràcticament un 1%.  A més,  s'aprofitarà tot el coneixement generat aquests darrers dos anys arran de la pandèmia del coronavirus.

Un nou protocol que millora l'existent

El departament de Salut ha presentat aquest divendres el SIVIC, una nova plataforma que actualitza la ja existent i que integra les funcions de vigilància epidemiològica de la grip, de la covid i d’altres virus d’aquest tipus.

El departament també ha subratllat que Catalunya és la primera comunitat autònoma de l'Estat en fer un sistema de vigilància reforçada. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que es tracta d'una iniciativa "pionera" que permetrà adaptar la vigilància a la "situació actual" i obtenir informació "representativa" per actuar de forma àgil i eficaç.