Una Setmana Santa com les d'abans de la pandèmia
- Les previsions d'ocupació turística estan per sobre del 80% a tot arreu
- Barcelona recupera el turisme internacional però encara manté un 20% dels hotels tancats
- Omplir el dipòsit surt més car que mai en aquestes dates
El sector turístic afronta amb moderat optimisme la campanya de Setmana Santa. Feia molt que no vèiem perspectives de xifres d'ocupació com les d'enguany, que recorden l'època prepandèmia. Com que la durada del període vacacional és més curta que a l'estiu, l'habitual és que en aquestes dates les destinacions predilectes siguin les del turisme rural interior. De fet, aquestes primeres hores ha s'ha pogut comprovar que el turisme familiar copa càmpings i cases rurals, per exemple, a les comarques de Girona on es frega ja el ple absolut, malgrat que encara no som als dies àlgids de la Setmana Santa.
L'aeroport del Prat ha programat durant aquests 10 dies més de 8.000 operacions i, segons Trànsit, en la primera fase de l'operació sortida s'han desplaçat des de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 457.000 vehicles.
El renaixement de Barcelona com a destinació de primer ordre
El centre de Barcelona torna a bullir amb la presència de turistes. El que es nota, sobretot, és la presència de molts visitants estrangers que en els darrers dos anys per les restriccions de la pandèmia s'havien deixat veure amb comptagotes. Un termòmetre clau és el de la mobilitat. Els taxistes de la ciutat han comprovat com està creixent força la demanda dels seus serveis.
Un dels punts que suscita més interès entre els turistes que venen a Barcelona són les platges. Són molts els que ignoren que a partir del mes de juliol estarà prohibit fumar a les costes de Barcelona, però la majoria ho veuen bé.
Unes xifres pròpies del 2019
El sector turístic demana prudència i no llançar les campanes al vol però les previsions indiquen que en algunes destinacions aquesta Setmana Santa es poden superar rècords.
La Costa Brava Centre a Girona és una de les destinacions preferides dels estrangers a Catalunya. Així, Calella, Palafrugell o Begur podrien arribar al 85% d'ocupació.
Per evitar aglomeracions, en alguns indrets d'interès paisatgístic ja han pres mesures, com és el cas del parc natural del Cap de Creus
Una situació similar a la de les cases rurals de la Catalunya Central, la majoria de les quals penjaran el cartell de complet de Dijous Sant a Dilluns de Pasqua. A comarques com el Solsonès, l'Alta Anoia i el Berguedà les reserves ja superen el 90% de la capacitat. El perfil de client és català i, majoritàriament, de la província de Barcelona.
A Tarragona, els hotels es mostren satisfets perquè preveuen una ocupació del 100%. A més a més, és l'inici de la temporada de Port Aventura, un dels reclams turístics més populars. El parc d'atraccions preveu rècord de visitants, superant els 5,3 milions de persones.
A la demarcació de Lleida, les últimes nevades i pluges han permès que el Pirineu torni a recuperar l'activitat amb esports com l'esquí o el rafting. Així, les empreses d'esports d'aventura confien tornar aquesta Setmana Santa a les xifres prepandèmia.
La Generalitat confia que un cop passada la pandèmia es faci evident l'aposta per un canvi de model turístic, més enfocat a la qualitat que a la quantitat, i que no estigui tan centralitzat. En aquest sentit, les dades que monitoritza el LABturisme de la Diputació de Barcelona, detecten un creixent interès dels turistes pels productes turístics. Paraules com ‘bodega’, ‘enoturisme’, ‘restaurant’ i ‘museu’, tenen un volum de cerques per sobre del 2021 i, fins i tot, del 2019. Per altra banda, ‘autocaravana’, ‘cicloturisme’ i ‘spa’, tot i estar per sota del 2021, estan creixent molt les darreres setmanes.