Tornen les processons per Setmana Santa
- Més de 130 actes, entre processons, desfilades i versions teatrals de la Passió se celebraran arreu de Catalunya
- A la parròquia de Santa Maria de Badalona un munt de voluntaris treballen per la Processó del Silenci
- La dansa de la mort de Verges és un ball de cinc esquelets que salten al so d'un tambor
Després de dos anys suspeses per la pandèmia, tornen les processons de Setmana Santa. Una de les fites més importants pels creients, que ja s'estan preparant a diverses poblacions. Més de 130 actes, entre processons, desfilades, viacrucis i versions teatrals de la Passió se celebraran arreu de Catalunya.
Aquestes són algunes de les més populars:
Processó de Verges
- Dijous 14 d’abril a les 22.00 h
És la representació teatral de la vida i passió de Jesucrist. Els actes comencen a la tarda amb una desfilada de les Manages (soldats romans) que fan un recorregut per anar a buscar les imatges a diferents punts del poble i les acompanyen en formació fins a l’església.
La dansa de la mort és un quadre amb molta simbologia de característiques ancestrals i úniques, integrat dins la Processó de Verges, que la componen deu personatges. El cos principal del grup l’integren la Dalla, capdanser del grup, amb una dalla amb la inscripció “Nemini Parco”; la Bandera és el portador d’una bandera negra amb la inscripció “lo temps es breu”. Els Platets, dos esquelets d'infants que porten un platet amb cendra i el Rellotge, un altre esquelet d'infant que porta un antic rellotge sense busques.
Aquest gènere de ball era comú a tota l'Europa occidental en l’època medieval. Es tracta d'una dansa de cinc esquelets que salten al so d'un tambor.
Barcelona
Aquest any la ciutat de Barcelona acollirà diversos actes catòlics de Setmana Santa a la via pública.
Viacrucis de la Sang per la Reial i Il·lustre Arxiconfrària de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist
Inici i finalInici i final: Basílica de Santa Maria del Pi, plaça del Pi, 7 (Ciutat Vella)
HorariHorari: 18:00 h
- Processó de Divendres Sant de l'Hermandad y Cofradía de Nuestra Señora de las Angustias
Inici i finalInici i final: Església de Sant Jaume, carrer Ferran, 28 (Ciutat Vella).
HorariHorari: 19:00 h - 23:00 h
Peculiaritats d'aquesta processó
- És l'únic pas de la província de Barcelona dut a costal.
- La sortida i l'entrada de les Esglésies es realitzen de genolls perquè el pas no cap per la porta.
- La imatge de la Mare de Déus de les Angustias és una talla del segle XVIII.
- El Crist Crucificat correspon amb l'advocació del Crist de l'Agonia amb gran devoció a la Parròquia de Sant Jaume.
- Es pot participar com a natzarè, mantellina, o vestit amb vestit i corbata negre.
L'Hospitalet: 15+1
La segona ciutat de Catalunya, L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) viu intensament la Setmana Santa de la mà de l’Associació Cultural Andaluza (ACA) Cofradía 15+1. Aquesta entitat, amb estatuts civils i sense ritus canònics, organitza un total de nou processons durant la Setmana Santa que reuneixen a més de 120.000 persones. La principal processó de la Cofradía 15+1, la que congrega a un major nombre de fidels, té lloc durant el matí del Divendres Sant (14 d’abril).
Badalona: La processó del Silenci
- Dijous 14 d’abril a les 21:00 h.
A la parròquia de Santa Maria de Badalona un munt de voluntaris treballen en el muntatge dels 12 passos figuratius de la processó del Silenci. Vesteixen amb cura les belles escultures barroques del segle XVII, munten els faldons, els fanals… Tot això perquè llueixin en un ambient de silenci sepulcral amb l’única il·luminació de les espelmes. Aquesta processó és la més antiga documentada a Catalunya.
Girona: La processó del Sant Enterrament
- Divendres 15 d'abril a les 21:00 h
Aquest any, els Manaies tornaran a desfilar pels carrers de Girona. La primera sortida la faran el dimecres 13, a dos quarts de vuit del vespre, des del Castrum de Sant Lluc, per fer l'entrega del penó al pendonista d'aquest any, Robert Xifre. La segona desfilada serà dos dies després, per fer la recollida de l'estendard i sumar-se, després, a la processó de Divendres Sant.
Precisament divendres dia 15 se celebrarà l'acte principal de l'esdeveniment, amb la processó de Divendres Sant o del Sant Enterrament. Com cada any, a partir del migdia es podran visitar l'exposició de passos participants. Enguany, com a novetat, la mostra canvia d'ubicació i es trasllada a la plaça de Sant Feliu. D'aquesta manera, la plaça de la Catedral i els seus voltants quedaran lliures per a la sortida de la processó a les nou del vespre.
Lleida: Processó del Silenci
- Dijous 14 d'abril a les 00.00 h
El Dijous Sant, 14 d’abril, la processó del Silenci arrancarà el seu camí des de l’església de Sant Martí a les 00.00 hores organitzada per la Confraria del Crist de l’Agonia. La Confraria de la Casa d’Aragó, per la seua part, protagonitzarà la tradicional Rompuda de l’Hora a les 00.00 a la plaça de l’Escorxador.
La nit del Divendres Sant, 15 d’abril, sortirà, des de l’església de la Sang, la processó solemne i penitencial del Sant Enterrament, organitzada per la Congregació de la Sang. El dia acabarà amb la processó de l’Enterrament. Els actes finalitzen el Diumenge de Pasqua, amb la processó de l’Encontre, després de la Missa Major, en la qual ressalta el retrobament entre la Verge Maria i Crist.
Tarragona: Els Armats de la Sang
- Diijous 14 d'abril a les 00:00 h
Les pròximes processons aquests dies a la capital del Baix Ebre són la del Silenci, aquest Dijous Sant a mitjanit, i la del Sant Enterrament, al vespre del Divendres Sant. Els Armats de la Congregació de la Sang de N.S.J., també coneguts com a Armats de Tarragona, són un element imprescindible en la solemne i antiquíssima Processó del divendres. Una de les més espectaculars amb 19 passos, que visita gent de tota Espanya.
Enguany la processó de la Passió de Tortosa, tenia un aire totalment renovat. Les vestes avançant a poc a poc, l’entrega de caramels als xiquets del públic, els passos il·luminats solemnement, i música de bandes i so de tambors a tota marxa es van reviure després de dos anys de pandèmia aquest diumenge.