La inflació es dispara a xifres rècord del 9,5%
- L’IPC de març s’enfila fins al nivell més alt des de 1985
- Els preus de l’energia i els carburants s’encareixen un 28,8% i un 18,9% respectivament
- CCOO a Catalunya demana clàusules de revisió salarial i Pimec alerta de la pèrdua de competitivitat
L'Índex de Preus de Consum a Catalunya es manté a l'alça sense control i assoleix noves xifres rècord. Al març, els preus es van incrementar un 9,5% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, una taxa més de dos punts per sobre a la que es va registrar al febrer (+7,4%).
Es tracta de l'augment més accentuat des del 2002 i que s'atribueix la pujada de preus a l'encariment de l'energia i dels carburants, amb taxes d'inflació del 28,8% i del 18,9%, respectivament. Al conjunt de l'Estat, l'IPC va registrar una taxa de variació interanual del 9,8%, la més alta des del maig de 1985.
Sectors més inflacionistes
A Catalunya, han estat inflacionistes pràcticament tots els sectors tret de la comunicació. A banda de l'energia i els carburants, destaca l'encariment dels aliments i les begudes no alcohòliques en un 6,4% respecte a l'any passat. En la mateixa mesura també es van disparar els preus del vestit i el calçat (+6%) i els mobles i articles de la llar (+3,9%). Els preus en l'àmbit de la restauració i l'hoteleria van escalar un 3,4% i les begudes alcohòliques i el tabac un 2,9%. En el nivell més baix de l'encariment de preus se situen la sanitat, l'ensenyament i l'oci i la cultura amb increments del voltant de l'1,5%.
La inflació subjacent, que no té en compte els productes energètics ni els aliments no elaborats, que també creix 4 dècimes i se situa en el 3,4%; la xifra més alta des del 2008. Els sindicats es mostren molt preocupats, especialment pels col·lectius més vulnerables i amb salaris baixos. També per la dificultat que comporta per la recuperació econòmica després de la pandèmia.
Ricard Bellera, de CCOO apunta a Ràdio 4 la necessitat de seguir adoptant mesures per pal·liar l'encariment de l'electricitat i els carburants, aprofundir en els escuts socials com la Renda Garantida de Ciutadania i garantir l'actualització dels salaris. Dos clars exemples són els treballadors de la neteja de Barcelona, que ja han convocat vaga del 24 al 29 d'abril per l'increment de l'IPC. La millora salarial per la inflació també és un dels temes centrals de les reivindicacions de la CGT que ha portat a convocar aturades a SEAT a la planta de Martorell.
Mentrestant, el responsable d'estudis i polítiques sectorials de PIMEC, Moises Bonal, es lamenta que l'escalada dels preus suposa perdre productivitat i competitivitat per les empreses de mida mitjana i petites.
Denúncia a les benzineres
El cost de l'energia està sobre manera darrere de l'escalada de preus. El Govern va aprovar la rebaixa d'impostos per frenar la factura de la llum per aconseguir segons el president Sánchez que el rebut per a les famílies fos com el 2018. Segons publica avui Eurostat es va complir per a la majoria de les llars. El consum d'una família mitjana es va encarir un 5,7%.
Mentrestant, segueixen les sospites sobre l'encariment dels carburants a les benzineres coincidint amb l'entrada en vigor de la bonificació del govern espanyol. Facua-Consumidores en Acción ha presentat davant les autoritats de consum denúncies contra 230 gasolineres, entre elles 18 a Catalunya, que haurien pujat l'1 d'abril cinc cèntims o més el preu dels combustibles.
Encariment de les hipoteques
Els preus també es disparen als països europeus. És el cas d'Alemanya on les institucions ja alerten de l'amenaça de la recessió. El creixement de l'economia alemanya s'alentirà dràsticament aquest 2022 per la guerra a Ucraïna, fins al 2,7% o només l'1,9% si se suspenen les importacions de gas rus. El que provocaria l'entrada en recessió del país el 2023. Al Regne Unit la inflació se situa al març en el 7% enfront del 6,2% de febrer.
A tot plegat, el BCE accelera el to més agressiu davant la inflació amb una política monetària més ràpida. Una de les principals conseqüències serà l'encariment de les hipoteques una vegada l'Euríbor, la principal referència, ha tornat a xifres positives per primera vegada en els darrers sis anys.