Així s'han viscut algunes de les processons més populars de Catalunya
- La Mort torna a dansar pels carrers de Verges després de dos anys sense processó arran de la pandèmia
- Prop de 400 persones participen en la processó laica sota l'expectació de milers d'espectadors
Després de dos anys suspeses per la pandèmia, les processons de Setmana Santa han tornat als carrers de Catalunya. Algunes de les més populars ja s'han dut a terme i han aplegat milers de visitants.
La dansa de la mort
La Mort ha tornat a dansar pels carrers de Verges després de dos anys sense processó arran de la pandèmia. Centenars de persones han anat fins al poble per veure els esquelets dansant al so del tabal i reviure una tradició que es remunta a l'Edat Mitjana. La celebració ha tornat amb força; ho prova que, des de dimarts, ja s'havien esgotat les 1.400 entrades per veure el Misteri de la Passió a la plaça. A més, per primer cop hi ha hagut dones manages i després de 23 anys, s'han renovat els cascs de la Dansa per uns de nous de paper més resistent. L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, subratlla que el poble porta "molts mesos preparant la processó" i que tenia "molta il·lusió" per recuperar-la després de la frenada obligada per la covid-19.
15+1 Hospitalet
L'ACA Confraria 15+1 de l'Hospitalet de Llobregat ha retornat enguany als carrers, després de dos anys sense processons a causa de la pandèmia. Tot i que l'Associació Cultural Andalusa va treure diumenge passat els primers passos, ha estat aquest Divendres Sant quan ha arribat la primera de les grans processons laiques, amb Jesús de Natzaret i la Mare de Déu dels Dolors.
Des de les 7 h, nombrosos veïns ja esperaven a la plaça de la Bòbila de Can Vidalet per veure la sortida dels dos passos, que ha arribat puntualment a les 8 h i ha desplegat una comitiva de prop de 400 participants. "Avui és un dia molt gran", asseguraven els assistents a peu de carrer. Entre els organitzadors, "nervis" i "molta il·lusió" eren els conceptes més repetits.
Les processons de la Confraria 15+1 són de les més destacades a l'àrea metropolitana, especialment les de Divendres Sant, tant la d'aquest matí com la de la nit, "que és espectacular", assevera Navarro. Una mostra és la multitud de gent que s'aplega als carrers per veure els passos i captar-los amb els seus telèfons mòbils.
Una de les singularitats de les processons de l'Hospitalet és el seu concepte laic, fet que Navarro assegura que "encara genera més sentiment de pertinença, perquè els passos no pertanyen a cap parròquia i són del poble". Tot i la laïcitat, però, Navarro apunta que els participants "senten el mateix respecte i devoció que qualsevol altra processó religiosa". "Tots creiem en el mateix", afirma.
Després de la processó d'aquest matí, a les 20h la Confraria sortirà de nou als carrers de Can Vidalet amb el pas del Crist de l'Expiració. Demà dissabte serà el torn del Sant Sepulcre i Nostra Senyora de la Soledat, mentre diumenge acabarà tota una setmana de processons amb el pas de Jesús Ressuscitat i Nostra Senyora dels Remeis.
Cerimònia del Desclavament
Després de tres anys, les escenificacions pròpies dels actes religiosos de Setmana Santa tornen als carrers de la comarca. A més de les processons que es faran a molts pobles, és el cas, també, de la cerimònia del Desclavament i la processó de l'Encontre de la Granadella, catalogades com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. El Desclavament es fa el Divendres Sant i l'Encontre, únic a la província, es fa el Diumenge de Resurrecció.
Els Armats de la Sang
La ciutat de Tarragona viu l'acte més rellevant de la Setmana Santa, la processó del Sant Enterrament amb 20 passos. En aquesta festa patrimonial, hi participen els Armats de la Sang. L'acte recull més de 5.000 persones.
Sant Enterrament de Girona
La Processó del Sant Enterrament de Girona torna a sortir aquest divendres pels carrers de la ciutat després que la pandèmia impedís la seva celebració durant els últims dos anys. Amb ella, els carrers de Girona tornaran a viure una de les tradicions més antigues de la ciutat.
Enguany els passos ja no sortiran del peu de les escales de la catedral sinó de la plaça Sant Feliu. També es donarà més importància a la Veneració de la Creu, l'acte final en el qual la creu ascendeix les escales de la catedral mentre els manaies redobles els tambors.
Aquesta processó, que es remunta a mitjans del segle XVI, és seguida per milers de gironines i gironines i persones d'arreu. Començarà a les 9 de la nit, des de la catedral i farà un recorregut d'unes dues hores per diferents carrers del barri vell.