Enlaces accesibilidad
Pasqua

Alèxia Putellas triomfa entre les mones de 2022

  • Els personatges de les sèries animades també agafen força entre les mones d'aquest any i els ous tradicionals es reinventen
  • El Gremi de Pastisseria de Barcelona és optimista sobre la campanya de Pasqua i preveu vendre més de 700.000 mones
  • Aquest any el Gremi s’ha aliat amb el xef José Andrés per ajudar els refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra

Per
La tradició més dolça de la Setmana Santa

Les mones d'aquesta Pasqua deixen enrere la clàsica figura d'animal i triomfen altres opcions, com la figura de la jugadora del Barça Alexia Putellas. Els personatges de les sèries animades també agafen força entre les mones d'aquest any i els ous tradicionals es reinventen per apropar-se més en l'actualitat. Així, el Gremi de Pastisseria de Barcelona és optimista sobre la campanya de Pasqua de 2022 i preveu vendre més de 700.000 mones, recuperant així les xifres prepandèmiques.

Cal recordar que la Setmana Santa de 2020 va estar marcada per un confinament total i la de 2021 encara va estar afectada per restriccions en la xifra de participants en trobades familiars i que això repercuteix en les xifres de vendes. Tot i això, aquest any han pujat de preu un 10,7% més per l'encariment de les materies primeres.

Mones innovadores per aquesta Pasqua | Clara Ceballos

El Barça femení entra amb força a les mones d'aquest any

Per al president del Gremi, el pastisser Elies Miró (Castellterçol), “regalar la mona al fillol és una tradició que es manté molt arrelada i, cada cop més, els padrins busquen mones creatives elaborades de forma artesanal, amb ingredients de qualitat i, per tant, molt més saludables.”

Així, el videojoc Fortnite, The Mandalorian i tota la saga Star Wars, Harry Potter, superherois com Spiderman i Batman, o Baby Shark tornen a triomfar a les mones d’aquest any. Però destaquen novetats com la figura de l’estrella del Barça Alèxia Putellas que, amb la seva pilota d’or, desbanca l’exblaugrana Messi. Per a un públic més adult, sèries exitoses com La Casa de Papel o el Juego del Calamar també protagonitzen algunes propostes.

Mones solidàries

Aquest any el Gremi s’ha aliat amb el xef José Andrés i la seva fundació World Central Kitchen per ajudar els refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra cap a països veïns. Juntament amb el gremi de Girona i el de Tarragona, ha creat la campanya ‘Mona per la pau’ i cada pastisser que s’hi adhereixi donarà 1€ per cada mona venuda a l’ONG. Els agremiats que participin en aquesta iniciativa ho indicaran en el seu establiment i també en les bases dels seus pastissos. Després de Setmana Santa, cada participant ingressarà directament la seva donació a la fundació World Central Kitchen, que recull aportacions de particulars i col·lectius de tot el món.

D'on prové la 'mona'?

L'existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de ‘munna’, terme àrab que significa "provisió de la boca". Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats.

Al segle XIX, es comença a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys 30, de la mà del pastisser Lluís Santapau, s’estén la tradició de modelar grans figures de xocolata i pastisseries de tot el país exposen les seves creacions als aparadors. Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de pa de pessic.