Aragonès amenaça amb retirar el suport al PSOE al Congrés
- La ministra de Defensa, Margarita Robles, reivindica que el CNI “sempre actua d’acord amb la llei vigent”
- El Síndic de Greuges obre una investigació d’ofici per suposats espionatges
El dipòsit de confiança està pràcticament a zero. És l'avís del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa i al PSOE. Aragonès endureix la seva postura i fa tremolar l'estabilitat al Congrés de Sánchez. Si ahir anunciava que la Generalitat congela les relacions amb l’executiu espanyol, aquest dimecres ha amenaçat en una entrevista a Rac1 amb retirar el suport al PSOE al Congrés. Vol que s'investigui, tot i que té clar d'on surt el presumpte espionatge.
Retirada del suport al Congrés
Aragonès ha advertit que, sense aquestes condicions, serà "molt difícil" que ERC mantingui l'estabilitat parlamentària al govern de PSOE i Unides Podem: "En els dies vinents i setmanes veurem els passos del govern espanyol". El president català ha donat per fet que el Centre Nacional d’Intel·ligència està al darrere del presumpte espionatge massiu a l'independentisme.
"No cal ser Sherlock Holmes". El president del Govern ha apuntat al CNI directament: "Hem sospitat des de fa molt temps que érem objectiu dels serveis d'intel·ligència de l'Estat. Per a ells som un perill democràtic", ha constatat.
Robles defensa el CNI
Per la seva banda, la Moncloa treballa per intentar restaurar la confiança amb el Govern català. En una entrevista al Canal 24 Horas, la ministra de Defensa, Margarita Robles, insisteix que actuen dins la legalitat. Contundent, la ministra posa en dubte l'espionatge, garanteix que les actuacions del CNI sempre estan sotmeses a la “legalitat vigent” i anima a que es presentin les querelles anunciades.
"És molt fàcil imputar-li al CNI determinades actuacions perquè se sap que el CNI no es pot defensar", apunta Robles tenint en compte que la seva activitat és secreta per llei.
Elena apunta a Sánchez
També el ministeri d'Interior es desmarca, si bé les explicacions no convencen al govern català. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena al Cafe d'idees de Ràdio 4 i La 2 apunta directament a Pedro Sánchez com "el responsable polític de donar resposta a aquesta situació" i que el conjunt del govern central ha de sentir-se interpel·lat pel presumpte espionatge.
Elena ha explicat que el ministre Fernando Grande-Marlaska li va dir fa una setmana que creia que no hi havia hagut les escoltes, però que era una competència d'Intel·ligència, que no depenien del Ministeri de l'Interior. "Tampoc és que sigui molt tranquil·litzador".
Borràs demana el cap de Sánchez
Precisament el president de la Generalitat ha coincidit aquest dimecres en un acte a Barcelona amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. Fredor als gestos, el que correspon amb la decisió de congelar les relacions amb l'executiu de Sánchez. La ministra, però, ha volgut treure ferro a la situació.
I si ahir es va voler donar dimensió internacional al cas, amb la compareixença a Brussel·les, demà el president català posarà el focus a Madrid. Es reunirà al Congrés dels diputats, amb els partits afectats pel presumpte espionatge.
El cas d’espionatge ja es coneix com a Catalangate, rememorant el Watergate, que va fer caure el president del Govern, a Nixon. I és el que demana ara la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també presumpta víctima de l'espionatge.
El síndic obre una investigació d’ofici
De moment, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici davant el presumpte espionatge a dirigents independentistes, i ha demanat al Defensor del Poble que valori la possibilitat d'iniciar una recerca sobre un eventual ús del programa Pegasus per part "d'algun organisme de l'Estat".
A més, s'ha dirigit a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i a la Conselleria d'Interior de la Generalitat perquè informin sobre si han iniciat alguna actuació sobre aquest assumpte.