Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Gemma Geis: "L'acord amb el PSC a la Diputació no és el millor dels escenaris"

  • La consellera de Recerca i Universitats agraeix "l'esforç dels hospitals", que "molts d'ells es convertiran en centres docents"
  • Gemma Geis: "Hem de tornar a posar-nos d'acord amb la CUP per avançar"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Geis: "L'acord amb el PSC a la Diba no és el millor dels escenaris"

El cas d'espionatge conegut com a CatalanGate podria cobrar-se una primera víctima política. Després que aquest dijous la presidenta del Parlament, Laura Borràs, advertís al Cafè d'Idees sobre la possibilitat de trencar el pacte amb el PSC sobre la Diputació de Barcelona en l'estratègia de trencar les relacions amb els socialistes, aquest divendres ha estat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, qui ha criticat obertament l'acord de Junts per Catalunya.

Geis ha reconegut en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 que el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona es va fer "de la pitjor de les maneres possibles". La consellera apunta que l'acord es va fer amb manca de transparència "no és el millor dels escenaris possibles" i recorda que es va fer quan JxCat no existia com a partit. Geis diu que el seu posicionament era fer pactes amb altres forces independentistes i reclama una estratègia a llarg termini.

Demana assumpció de responsabilitats pel 'CatalanGate'

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Geis reclama actuacions, assumpció de responsabilitats i la creació de comissions d'investigació com a resposta al 'CatalanGate'. La consellera de Recerca i Universitats diu que no es garanteixen els drets bàsics de diputats i diputades i del mateix president de la Generalitat: "Com pot no veure's afectat el dia a dia?". Geis diu que faran "costat al president Pere Aragonès per exigir el màxim de responsabilitats polítiques".

"No puc anar a Madrid a negociar mentre no s'assumeixin responsabilitats"

Gemma Geis diu que les relacions amb l'executiu central seguiran a nivell tècnic, però no a nivell polític, arran del cas d'espionatge als líders independentistes: "No puc anar a Madrid a negociar amb qui no assumeix responsabilitats" amb relació a l'espionatge "a la dissidència política". Geis diu que des que és consellera les relacions amb el ministeri "han estat puntuals" perquè Catalunya té prou competències en el sistema universitari que permet no parlar amb el govern espanyol "tot el dia".

"Hem de tornar a posar-nos d'acord amb la CUP per avançar"

La consellera de Recerca i Universitats demana "generositat" a l'independentisme per acordar una estratègia conjunta: "Hem de tornar a posar-nos d'acord amb la CUP per avançar". Gemma Geis diu que Junts té la força que té, "que és molta" però necessiten totes les forces independentistes.

"Junts ha de ser més fiable"

Gemma Geis reclama més fiabilitat a Junts per Catalunya un cop que ha acabat el mandat de Jordi Sànchez al capdavant del partit: "Crec que hem d'enfortir la fiabilitat". Geis ha valorat la feina de Sànchez que va començar "des de la presó" i que és un partit que està creixent: "Hi ha una feina acreditada" i creu que el congrés del partit permetrà planejar visions diferenciades i fixar-se en guanyar les eleccions municipals: "El que ha de fer Junts és guanyar eleccions".

Rebaixa dels preus dels graus

La consellera d'Universitats ha anunciat que el curs vinent "hi haurà baixada de preus" dels graus universitaris, tot i que de moment encara no ha volgut concretar les xifres perquès s'està acabant de definir el decret.

"Hem de seguir avançant perquè ningú que vulgui accedir a la universitat no es quedi fora per motius econòmics" i aposta per activar "les beques salari".

"La pandemia ha visualitzat la rellevancia de la recerca"

La consellera de Recerca i Universitats va presentar ahir un acord per incrementar en prop de 600 les places el grau d'Infermeria per al curs vinent. Geis argumenta que la pandèmia ha visibilitzat que calia ampliar-les: "Agraeixo moltíssim l'acord dels Hospitals que es convertiran en centres docents".

Hem de trobar propostes de contractació pels investigadors que van canviant de centre

Amb relació al professorat associat i als investigadors, la consellera de Recerca i Universitats, reclama l'eliminació de la taxa de reposició, perquè s'ha convertit en un topall per a noves contractacions i sobre els anomenats "falsos associats" Geis diu que estan a l'espera d'un informe per saber quants n'hi ha. La consellera recorda que la precarietat no afecta només als professors universitaris associats que van canviant de centre i aposta trobar "altres propostes de contractació".