Enlaces accesibilidad

Sant Jordi, el cavaller que va arribar d'Orient

  • La llegenda de Sant Jordi es basa en l'existència d'un cavaller que vivia a la Capadòcia, terra que van trepitjar els Almogàvers
  • Segons aquest romanç, en aquelles contrades també hi vivia un drac, que protegia el foc d'un volcà
  • A la sèrie històrica La Ruta dels Almogàvers, de TVE Catalunya, trobem un capítol que parla no de fets, sinó de contes

Per
Pere Niçard interpretà així la llegenda de sant Jordi, amb la ciutat de Palma al fons
Pere Niçard interpretà així la llegenda de sant Jordi, amb la ciutat de Palma al fons

Que la Diada que celebrem amb llibres i roses és el dia de Sant Jordi, un cavaller envoltat d'una llegenda fantàstica, encara la fa més bonica. Sant Jordi podria haver viscut a la Capadòcia, una terra que també van trepitjar els almogàvers.

De Sant Jordi se sap que era un militar romà del segle III d’origen grec, convertit al cristianisme al qual van torturar i matar perquè no va voler renegar de la seva fe. Pel que fa als almogàvers, són una part documentadíssima i molt definidora de la història de Catalunya. Ara, del drac ja no en tenim gaire dades...!

Aquesta bèstia hauria viscut a la muntanya més alta de la regió, l'Erciyes, de 3.916 metres i que antigament es deia Argeu. El drac en protegia el foc. Ara és un volcà extingit.

A la sèrie històrica La Ruta dels Almogàvers, de TVE Catalunya, guionistes, historiadors i periodistes van fer una feina extraordinària per recórrer i filmar totes les contrades on aquells homes van lluitar, conquerir i expandir el català. La cinquena part d'aquesta sèrie és l'única que es permet entrellaçar història i llegenda, però sí que parla d'un fet cert: la devoció a Sant Jordi ens va arribar d'Orient. Us convidem a veure el capítol i la sèrie completa! Gaudireu de valent.