Una Diada per gaudir dels llibres i les roses
- La pluja intermitent no aigualeix les ganes de celebrar el primer Sant Jordi en condicions normals des de l'aparició de la covid-19
- La Cambra del Llibre fa una valoració positiva, malgrat els problemes d'alguns paradistes per la pluja i el fort vent
- Els floristes done per assolit l'objectiu de vendre 6 milions de roses, les mateixes que el darrer any abans de la pandèmia
Després de dues edicions marcades per la pandèmia, els carrers de Catalunya han tornat a omplir-se massivament aquest Sant Jordi i s'ha recuperat l'esperit participatiu d'una de les jornades més esperades de l'any. En el gran dia del sector del llibre i de la rosa, només la pluja ha fet la guitza i ha impedit que es visqués una completa normalitat prepandèmica. També el vent ha provocat algun ensurt.
Llibreters, editors i distribuïdors ja situen aquesta edició de Sant Jordi com una de les més massives i rellevants de la història, amb més de 100.000 parades de llibres i de flors. De fet, la Cambra del Llibre pronostica que enguany les vendes seran molt semblants a les d'abans de la pandèmia i els floristes també creuen que les coses poden anar molt bé, tot i que fan una previsió més modesta, i esperen igualar els 6 milions de roses que es van vendre el 2019.
Segons les primeres dades facilitades pel mateix Gremi i la Cambra del Llibre de Catalunya, les obres més venudes de ficció han estat 'Benvolguda' d'Empar Moliner i 'Roma soy yo' de Santiago Posteguillo. A la categoria de no ficció, les obres que han tingut més sortida han estat 'La Vall de la Llum' de Toni Cruanyes i 'Por si las voces vuelven' d'Ángel Martín.
Un Sant Jordi esplèndid arreu de Catalunya
A la ciutat de Barcelona s'ha marcat un nou rècord de parades, superant per primera vegada les 300, 170 de les quals han acollit signatures d'autors. Hi ha contribuït la creació d'una "superilla" literària per reduir el trànsit rodat i esponjar la celebració al centre, amb prop de 200 punts de venda.
Aquest model és una versió augmentada (i sense restriccions als vianants) de l'àrea perimetrada que es va estrenar l'any passat al Passeig de Gràcia, i són diverses les ciutats del país que també han comptat amb espais propis i diferenciats per als professionals del llibre i la flor, com ara Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida.
A Tarragona s'han instal·lat 118 parades de llibres, roses i entitats a la Rambla Nova. A diferència de l'any passat, quan les restriccions sanitàries van condicionar la celebració i la ubicació dels estands, aquest cop s'ha ocupat tota la rambla des del Balcó del Mediterrani fins la Font del Centenari. El xàfec de primera hora del matí ha endarrerit una mica la festa, però la gent ha remenat amb tranquil·litat llibres i roses fins la una del migdia, quan la pluja ha tornat a fer acte de presència. Els autors locals han estat protagonistes amb la firma de llibres, mentre que els més petits han gaudit de 'Rambla Avall', un espai per llegir amb calma organitzat per l'entitat Tecletes.
A Girona ja havien previst els efectes de la pluja i per això fa uns dies van decidir traslladar el punt neuràlgic de la celebració a dins el Palau de Fires. Llibreters, floristes, escriptors i els qui s'han apropat a les parades estan satisfets de tornar a recuperar el contacte. I la gran majoria han valorat bé el canvi d'ubicació. Aquest 2022, després de dos anys, la Generalitat ha recuperat el tradicional esmorzar literari de Sant Jordi. L'acte s'ha convertit en un homenatge als poetes i al final hi ha hagut foto al pati del Palau Solterra
Pel que fa a Lleida, la climatologia està sent més favorable. El sol ha brillat bona part del matí i els venedors de llibres i roses han mostrat la seva satisfacció pel fet que això comporta que hi hagi més gent amb ganes de comprar. Per segon any consecutiu, la rambla de Ferran és el punt neuràlgic on s'han concentrat la majoria de parades de llibres i roses. La Paeria ha tallat el trànsit dels carrers adjacents i això ha facilitat l'afluència de gent.
L'optimisme també s'ha contagiat a les institucions, que han proposat a la ciutadania gaudir d'un dia per enamorar-se. És el cas del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta.
La 'superilla literària' a Barcelona
Una de les grans novetats enguany és a la capital catalana, que ha habilitat una zona especial sense trànsit rodat el trànsit rodat dins d'un perímetre que tanquen la Diagonal i Gran Via, Balmes i Pau Claris, amb el Passeig de Gràcia com el gran eix comercial. En aquesta artèria i també en els carrers transversals (menys Aragó i València, on sí que circularan vehicles) s'hi ubiquen les parades professionals de llibreries i floristes. Dins d'aquesta zona perimetrada hi ha 200 de les 300 parades que enguany s'han desplegat a Barcelona.
Escriptors i editors han assistit al matí al tradicional esmorzar literari de l'Ajuntament de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi. Tots ells han celebrat que s'hagi pogut recuperar la cita després de dos anys de pandèmia, augurant que serà una bona jornada per al sector. En la mateixa línia s'han pronunciat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat celebrar "més que mai" aquest Sant Jordi i retornar al sector de la cultura l'ajuda que ha proporcionat durant els moments més durs de la pandèmia.
La pregonera d'aquest Sant Jordi, l'escriptora Imma Monsó, ha llegit el text 'La literatura quiero', amb el qual ha reivindicat el caràcter transgressor, insubordinat, sense etiquetes i atemporal que no s'ha de sotmetre a les "tendències i a la provocació gratuïta".
L'acte estava previst al Palau de la Virreïna però finalment s'ha celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament. Ha comptat amb la presència de diversos autors i editors, així com representants de les institucions i la societat civil.
Sant Jordi solidari
Diverses entitats aprofiten aquest dia de Sant Jordi per visibilitzar i ajudar col·lectius vulnerables, com ara les víctimes de tràfic de persones, o també per aconseguir fons per a la investigació de malalties com l'Alzheimer.
El de Sant Jordi també és un bon dia per recordar les persones que viuen soles i buscar maneres que els permetin celebrar-lo.