Enlaces accesibilidad
Medi ambient

5 tips per fer casa teva més sostenible i eficient

  • El sector de la construcció és el responsable del 35% de les emissions de CO2 de tot el món
  • Construir una casa sostenible i econòmica és possible
  • Ja disponible a RTVE Play Catalunya el programa ‘Planeta R’ presentat per Martina Klein

Per

Planeta R - La Martina Klein visita tres edificis sostenibles

El sector de la construcció és el responsable del 35% de les emissions de CO2 de tot un món on, cada vegada més, sentim parlar de materials ecològics com la fusta, les bombetes LED o els electrodomèstics de classe A+++.

Sent conscients d’això, per què no ens plantegem fer un canvi? La inversió econòmica i la falta d’informació poden ser alguns dels motius. Al programa ‘Planeta R’ presentat per la Martina Klein descobrim que ser sostenible també pot ser econòmic, rendible i senzill… si sabem com fer-ho!

Aquí van cinc consells:

1. Canvi de bombetes i d’aixetes

Entrar a una botiga i veure el preu de les bombetes LED i de les aixetes electròniques pot provocar mal de cap, de panxa i ansietat. Però quan entrem a comparar les despeses a llarg termini amb els sistemes més tradicionals la cosa canvia.

La il·luminació LED té una vida útil d’unes 50.000 hores, per 13.000 d’una bombeta tradicional. A més, el percentatge d’estalvi energètic anual és d’entre un 85% i un 95%. D’altra banda, invertir en sistemes de monocomandament o aixetes electròniques pot ajudar-nos a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals. Tenint en compte que el 65% de les despeses d’aigua són domèstiques, no creus que val la pena?

2. Limitar la calefacció i l’aire acondicionat posant finestres de doble vidre

No, no volem que passeu ni fred ni calor, però no us heu plantejat mai posar finestres de doble vidre? Segons dades de l’OCU i l’AFELMA, l’aïllament tèrmic pot suposar una reducció d’entre un 40% i un 70% del consum energètic domèstic. Aquest petit canvi es veurà reflectit a la factura corresponent… i al medi ambient!

3. Utilitzar electrodomèstics de classe A+++, són els més eficients

Si t’espanta veure la factura elèctrica, has de posar el focus en els teus electrodomèstics. Sobretot, en la nevera. Aproximadament, el frigorífic consumeix uns 662 kWh, el que equivaldria a un 30% del total de la teva factura d’electricitat. Tot això dependrà de la seva etiqueta d’eficiència. Un electrodomèstic de classe A+++ consumirà un 80% menys d’energia que un de classe D.

4. Reciclar els mobles

Fa anys que reciclem vidre, paper o plàstic, però per què no reciclem també els mobles? Donar-li una segona vida a tots els elements que tenim a casa pot ajudar a fer un món més sostenible. Heu sentit parlar del upcycling? Un antic sofà es pot convertir en un armari nou per l’habitació i un palet en una taula o un banc per poder fer una xerrada al menjador. Per què no provar-ho?

5. Utilitzar la fusta i tractar d’autoabastir-se

Si tens la sort de poder construir o rehabilitar un habitatge de nou, aposta per la fusta, el material del futur que no només no genera CO2, sinó que l’absorbeix. A més, la seva elaboració no produeix residus. És un bon moment per posar plaques solars per l’autoabastiment energètic i en la mesura del possible, dipòsits per la recollida d’aigua i de reutilització d’aigües grises.

A Espanya es construeixen 100.000 edificis nous cada any i només entre un 5% i un 10% de la fusta dels boscos s’aprofita per a la construcció. Si seguim construint edificis amb formigó, elements metàl·lics o plàstics serà la fi del planeta.