Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa: "Una comissió d'investigació no és la millor manera d'arribar al fons"

  • El líder del PSC desvincula l'executiu de Sánchez del 'Catalangate': "No hauria passat per una instrucció del govern d'Espanya"
  • Salvador Illa demana "no trencar-ho tot" i alerta que retirar el suport al Congrés "no arregla res"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "Una comissió d'investigació no és la millor manera"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que la constitució d'una comissió d'investigació parlamentària que reclama el govern català no és la millor via per esclarir el presumpte espionatge amb el programa Pegasus a una seixantena de persones: "Crec que una comissió d'investigació no és la millor manera d'arribar al fons. Hi ha quatre vies que són efectives". En aquest sentit, no ha aclarit, si com ja van fer l'any 2020, els socialistes optaran per bloquejar-la.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, el líder dels PSC s'ha mostrat confiat, en canvi, que l'auditoria interna proposada aquest diumenge pel ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, a Barcelona, després de reunir-se amb la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà, servirà per "esbrinar" si hi va haver l'espionatge que denuncien les forces independentistes. "Demostra que el govern s'ho pren seriosament i està preocupat", ha afegit.

Bolaños va anunciar una investigació interna al CNI, una convocatòria de la Comissió de secrets oficials, la investigació del Defensor Poble i la via judicial. Illa diu que el ministre Bolaños també s'ha compromès a desclassificar documents que no afectin la seguretat: "L'ànim és arribar al fons de l'assumpte".

El Govern no va ordenar res il·legal

En tot cas, Salvador Illa desvincula l'executiu de Pedro Sánchez del Catalangate i amb independència del resultat de la investigació, està convençut que el Govern no va ordenar cap acció il·legal contra líders independentistes. Si hi hagués hagut l'espionatge als líders catalans, "no hauria estat per cap instrucció d'algun membre del govern d'Espanya", ha indicat, alhora que ha obert la porta a que també hi participessin "altres agències" més enllà del CNI.

El lídier socialista defensa, en aquesta línia, que Margarita Robles, al cap del ministeri de Defensa, sempre ha actuat dins la legalitat: "Jo conec com treballa Pedro Sánchez, com treballa Robles, és jurista i en episodis anteriors ha estat al costat de l’estat de dret". Illa també ha advertit, al respecte, que "El govern d'Espanya, a Catalunya, ha indultat i ha dialogat".

Retirar el suport al Congrés

Salvador Illa ha demanat explícitament "no trencar-ho tot" ara per les denúncies d'espionatge. Alerta, de cara la convalidació aquest dijous del decret de mesures contra la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna, que "retirar el suport al Congrés, no arregla res". Considera que el "cordó sanitari" als socialistes s'ha trencat, però "no ho volen dir, no porta enlloc" i reitera la necessitat de convocar una taula de diàleg "entre catalans".

Illa també reclama respectar els pactes signats, en referència a l'acord entre les quatre formacions polítiques al Parlament per l'ensenyament en català a l'escola i retreu a Laura Borràs que plantegés trencar l'acord entre Junts per Catalunya i PSC a la Diputació de Barcelona: "El PSC honra els seus pactes". "Trencar el pacte a la Diputació, quin problema concret resol a la ciutadania? Cap", ha denunciat, alhora que advertia que no es pot utilitzar el cas d'espionatge "com a instrument per pressionar" el govern espanyol amb la taula de diàleg.

Hi havia un estat d’alarma que permetia contractacions en règim d'urgència

Els JJOO d'hivern en risc?

El primer secretari del PSC considera que és un error "barrejar llibretes" després que la consellera Vilagrà hagi decidit no assistir a la reunió que es fa avui a Madrid de la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern: "Està fent una molt bona feina tot i no anar avui a la reunió. Ho puc entendre. No hem de barrejar llibretes".

Defensa la seva actuació davant del ministeri de Sanitat

Amb relació a la investigació per esclarir la compra de material sanitari durant la pandèmia, Salvador Illa, que va ser ministre de Sanitat, assegura que tot es va fer dins la legalitat: "Tinc tota la confiança en com es va actuar, no tinc cap inconvenient que s'investigui". Illa defensa que hi havia un règim d'estat d'alarma que permetia contractacions en règim d'urgència i es va establir un procediment per fer-ho. Salvador Illa argumenta que "altres" o poden utilitzar "per defensar-se" arran del cas de la compra de mascaretes a la Comunitat de Madrid.