Enlaces accesibilidad
Catalangate

La Moncloa es compromet a desclassificar els documents de l'espionatge

Per
Setmana clau per veure si ERC manté el suport al govern de Sánchez

El govern espanyol descarta, de moment, cessaments pel presumpte cas d’espionatge a través del sistema Pegasus tal com reclamen els partits independentistes i el mateix govern català. Ho ha deixat clar, primer el ministre de Presidència, Félix Bolañosm en declaracions a TVE. Després, preguntada al respecte, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s'ha limitat a insistir que l'executiu espanyol s'està “prenent seriosament” el tema i que justament per això es posarà en marxa, de manera ràpida, la Comissió d'Investigació de secrets oficials i que es realitzarà una auditoria interna al CNI tal com va proposar ahir Bolaños.

Desclassificar la documentació del CNI

El mateix Fèlix Bolaños ha insistit en declaracions a La hora de La 1 de TVE en “la voluntat d'investigar i esbrinar la veritat”, desclassificant, fins i tot la informació secreta. "Serem molt transparents, a desclassificar documentació i a col·laborar amb la Justícia", ha insistit en l'entrevista. Però ha assenyalat que "tothom ha d'entendre que aquestes informacions són reservades i que la llei estableix limitacions al trasllat a l'opinió pública".

D'aquí, ha recalcat, la importància de desclassificar documents "perquè el poble i els tribunals puguin conèixer el cas". També, perquè els grups polítics puguin "preguntar directament al CNI" en aquesta comissió en el Congrés. Tot, amb la finalitat de donar "tranquil·litat a la ciutadania", ha asseverat.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños

El ministre de Presidència, Félix Bolaños EFE

Dins de l'executiu, l'única que ha trencat el discurs oficial ha estat la líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que durant una visita a Andalusia s'ha mostrat partidària que "hi haurà d'haver una assumpció de responsabilitats polítiques".

Illa reclama no “trencar-ho tot”

L'endemà de la trobada amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per abordar les solucions al presumpte espionatge, el president del PSC Salvador Illa al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, també ha defensat que les propostes de Bolaños són una prova evident que l'executiu central es pren el tema “seriosament”. Illa ha reclamat “no trencar-ho tot” i ha advertit que retirar el suport al Congrés a la votació d’aquest dijous sobre el paquet de mesures per fer front a la crisi provocada per Ucraïna “no arreglarà res”.

Illa s’ha qüestionat, d’altra banda, la utilitat d’una comissió d’investigació parlamentària com reclama el Govern: “No és la millor manera d’arribar al fons”. El líder del PSC ha fet una crida a esperar les declaracions del president Pedro Sánchez, que, en un principi, seran a la sessió de control de Congrés d'aquest dimecres.

Vilagrà reclama que Sánchez no s’amagui

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha demanat aquest dilluns la intervenció directa del president del Govern central, Pedro Sánchez: "No es pot amagar més".

En una entrevista de Catalunya Ràdio, ha augurat que el Govern farà "canvis importants" en la seva resposta: "no els és igual el que pensi ERC, al contrari". Ha insistit a exigir la dimissió de "qui hagi autoritzat i qui hagi mantingut" el presumpte espionatge, a més de saber qui custodia la informació que s'ha obtingut i quantes persones hi ha investigades.

Vilagrà no acudirà aquest dilluns a la reunió prevista amb representants del COE, el Govern central i la Generalitat sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern 2030 perquè ha considerat que l'esclariment del presumpte espionatge "és prioritari" i en el seu lloc hi assistirà la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca.

JxCat exigeix una comissió d'investigació

També la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha exigit aquest dilluns que hi hagi dimissions "al més aviat possible" i ha qualificat d'insuficients les explicacions que ha donat fins ara el Govern central. "La resposta del Govern de l'Estat és més que insuficient", ha criticat en roda de premsa.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha exigit aquest dilluns la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre el cas d'espionatge polític a independentistes, i ha demanat suspendre les relacions amb el Govern fins que aquesta no es constitueixi. "O comissió o complicitat", ha afirmat Sànchez alhora que ha advertit que les explicacions no poden quedar circumscrites a la comissió de secrets oficials ni a una comissió interna.

Per la seva banda, el portaveu dels comuns i diputat al Congrés, Joan Mena, ha valorat positivament la reunió d'aquest diumenge entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà. Assegura que demostra que "el Govern accepta que la col·laboració institucional és el camí per resoldre els conflictes".

"En Comú Podem, com a part del Govern central, som els primers interessats a saber si hi ha una part opaca de l'Estat que treballa en contra de la democràcia i les aliances progressistes i plurinacionals", ha defensat Mena, que ha qualificat de preocupant que s'espiés el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la negociació de la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez.