Aragonès carrega el CatalanGate a Margarita Robles
- La ministra de Defensa, Margarita Robles, justifica al Congrés el cas d'espionatge per defensar l'Estat de l'independentisme
- El president de la Generalitat considera la ministra de Defensa "incapacitada políticament" pel CatalanGate
- El cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, assegura que el CNI ha actuat d'acord amb la llei
El president de la Generalitat apunta directament a la ministra de Defensa, Margarita Robles, com a principal responsable del CatalanGate. El president català considera que Robles queda totalment desacreditada per continuar al càrrec després de les paraules pronunciades a les darreres hores.
“Avui hem vist unes declaracions que la incapaciten políticament per seguir en el seu càrrec i gestionar el pitjor escàndol d’espionatge a les darreres dècades”, ha advertit durant la sessió de control del Parlament.
Robles justifica l'espionatge
Aragonès ha qualificat d'"insultants" les declaracions de Robles justificat públicament el cas d'espionatge als dirigents independentistes al Ple del Congrés per protegir l'Estat. I és que la ministra s'ha preguntat "que ha de fer un Govern, quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques, protagonitza desordres i té relacions amb dirigents d'un país que està envaint Ucraïna".
Segons Aragonès, Robles "hauria d'assumir responsabilitats" o el president del Govern, Pedro Sánchez, hauria de tirar-la, perquè "el CNI estava sota la seva responsabilitat" quan es va produir el cas d'espionatge denunciat, per la qual cosa "si no ho sabia" hauria de dimitir "per incompetent", i "si ho sabia, per vulnerar els principis democràtics més bàsics".
Illa surt en defensa de la ministra
Amb aquest escenari, la CUP exigeix al president que trenqui totes les relacions amb l'Estat. La diputada Eulàlia Reguant exposa que el CatalanGate és "l'enèsima mostra que el Govern central no vol dialogar amb Catalunya". Se suma a aquest plantejament Albert Batet, de Junts per Catalunya. El president Aragonès reclama la unitat de totes les formacions independentistes.
Des del PSC, Salvador Illa, ha sortit en defensa de Robles, de qui ha destacat el seu “inequívoc compromís amb l'Estat de Dret”. Assegura que considera a Aragonès "un home assenyat" que es "desvincula del trenquem tot" plantejat per altres forces independentistes, una actitud que "no resol cap problema".
Per això ha demanat a Aragonès que el seu partit, ERC, permeti la convalidació en el Congrés aquest dijous del pla de mesures socials i econòmiques per a pal·liar els efectes de la guerra a Ucraïna, perquè "bloquejar" aquest decret "perjudicarà els ciutadans".
Sánchez defensa l'actuació del CNI
De la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat l'actuació del Centre Nacional d'Intel·ligència, en les que han estat les primeres explicacions públiques del cas d'espionatge al Congrés. Ha estat durant una interpelació d'ERC, que el president espanyol ha remarcat que "tot el que s'ha fet per part del CNI ha estat atenent escrupolosament la llei".
Sanchez ha assegurat que el Govern treballa per oferir la màxima transparència i assumir responsabilitats sobre el cas. Ahora ha insistit en la seva voluntat d'oferir explicacions en el Congrés i de reconduir el diàleg, recordant que ja es van aconseguir superar les crisis del 2017 i el 2019.
El portaveu d'Esquerra (ERC), Gabriel Rufián, durant la seva intervenció ha donat per fet l'espionatge il·legal, cosa que considera "terriblement greu". "Per descomptat que l'Estat ha espiat, espia i espiarà de manera il·legal", ha proclamat. "La pregunta no és si s'espia, sinó saber si vostès ho van ordenar. Si ho van ordenar, és terriblement greu i si no, encara més terriblement greu perquè significa que no han netejat les clavegueres", ha afegit.