La rosella, la flor dels diversos noms
- La rosella és una flor vermella que rep més d'una quarentena de denominacions depenent del territori
- La planta es troba present gairebé a tot el món i a Catalunya és força comuna en camps cultivats fins als 1.600 metres d'altitud
Som a les portes del mes maig, el mes de les flors i els paisatges de Catalunya es troben en la seva màxima esplendor primaveral. Entre aquets n’hi ha molts camps de roselles, una flor vermella que rep diversos noms depenent de la comarca o regió de Catalunya.
A la demarcació de Girona, hi ha algunes zones de Banyoles i Besalú on és coneguda com gallarenc o gallaret, i al pla del Gironès es coneix com quiquiriquic. Aquests dies hem rebut imatges d’alguns camps de l’Alt i Baix Empordà on aquesta flor es anomenada des de ruella o roella.
A les comarques de Barcelona es coneix des de quic-querecoc al Maresme o paparola a Terrassa. En canvi, parlem de rosella a la ciutat de Barcelona, paparota a Olesa de Montserrat o gallaret a l’Anoia. A Gallecs, al Vallès Oriental, també trobem molts camps de badabadocs que és com es coneixen en aquest punt del territori.
A la Catalunya Central i, concretament, al Bages són coneguts com pipiripips i cap al Penedès s’anomenen quequerequecs. En canvi, més al sud, al Camp de Tarragona i a l’Ebre, ruelles. També se’n diu monja al Priorat o pepagall a l’Alt Camp. I si enfilem a Ponent es coneix com abadol, flare o bambarol, també es diu puput a l’Urgell o pupurupup a Agramunt. Altres denominacions són caputxí a Balaguer, paramà al Pirineu o peperepep a Tremp.
En total trobem prop d’una quarantena de denominacions diferents depenent del territori. Camps espectaculars que conviden a passejar pels seus voltant, però sempre respectant-los, perquè realment són una joia del nostre territori.
Què en sabem més d'aquesta flor?
La rosella és una planta que apareix en camps cultivats, marges de la carretera, rostolls i prats de fins a 1.600 metres d'altitud. Es troba present gairebé a tot el món: Àsia, Amèrica del Nord, Europa i Àfrica. El nom del gènere Papaver ve del llatí. Rhoeas prové del grec i significa vermell, fent referència als color dels pètals. Apareix entre la primavera i l'estiu i acostima a tenir una mida de 90 cm d'alçada. Antigament, els alcaloides de la rosella tenien la funció de sedar en afeccions respiratòries com la bronquitis i servia per disminuir la tos.