ERC llança el "primer avís" al Congrés pel CatalanGate
- Els republicans rebutgen el decret anticrisi de Pedro Sánchez
- El suport de Bildu, PDeCAT i PNB salven el pla de xoc
- Margarita Robles justifica l’espionatge als independentistes
Esquerra Republicana materialitza el “primer avís” al govern espanyol pel cas d’espionatge al moviment independentista. ERC ha acabat decidint-se pel vot en contra de la convalidació del decret del Govern per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna. Una posició que no ha evitat, que Pedro Sánchez, hagi aconseguit convalidar el pla gràcies al suport de Bildu, que juntament amb el PDCat i PNB s'han acabat decidint pel sí, aplanant el camí del Decret.
El mateix Sánchez s'ha felicitat pel resultat de la votació advertint que "han prevalgut els interessos dels ciutadans per sobre de la politiqueria i el partidisme" d'algunes formacions. Així, ha carregat contra la política "malsana" del PP que s'apunten al "com pitjor, millor", i ha afegit que "és una pena" veure com els de Feijoo i "altres forces" fan "una reivindicació de la política malsana" en un moment "definitori" per Europa.
Mentrestant, superat el debat del pal de xoc, ja a la tarda el mateix Ple ha triat els deu diputats, un per cada grup, que podran accedir als secrets oficials, entre ells de ERC, Bildu, Junts i la CUP.
ERC vol la dimissió de Robles
En un comunicat els republicans justificaven el seu posicionament en contra “per la defensa dels drets i llibertats més fonamentals” i de “la ciutadania i la democràcia”.
La formació encapçalada per Gabriel Rufián al Congrés advertia que “és un primer avís al Govern espanyol, que ha d'assumir responsabilitats i garantir tota la transparència en el cas Pegasus, un nou cas de repressió política”. En aquest sentit, ERC ha secundat la petició que feia des del Parlament Pere Aragonès i reclama la dimissió de “la ministra responsable d'aquest escàndol”, Margarita Robles.
Durant la seva intervenció davant la Cambra Baixa, els republicans havien instat, precisament, al Govern que preguntessin al CNI o a la mateixa ministra de Defensa si volien saber el sentit del seu vot sobre el pla de xoc.
Bildu salva el pla de xoc
També Junts per Catalunya i la CUP han acabat confirmant el posicionament en contra del pla de xoc al Congrés d’aquest matí arran del CatalanGate. En tot cas, el decret llei, al que es podran introduir modificacions durant la seva tramitació, es convalida gràcies al suport per sorpresa d’EH Bildu, el PDeCAT i el PNB, dissipant el risc de la seva derogació.
L’executiu de Pedro Sánchez havia negociat fins a darrera hora fins i tot amb el PP. Els populars han acabat decantant-se pel vot en contra en no veure satisfetes les seves demandes de rebaixa d’impostos a les classes mitjanes i baixes. Entre les mesures que podrien haver quedat sense efecte si el decret no hagués prosperat, destaca la rebaixa de 20 cèntims del preu de la benzina, la reducció de l’IVA de la llum o la congelació de l’actualització dels lloguers d’acord amb l’IPC, tal com ha recordat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, al Congrés.
ERC podrà accedir als secrets oficials
I com si res no hagués passat, el mateix Ple de Congrés ha triat ja a la tarda als deu únics diputats, un per grup parlamentari, autoritzats per a accedir a matèries classificades com a secretes. Són els que rebran informació sobre l'ús dels fons reservats i que podran controlar les activitats del Centre de Nacional d'Intel·ligència (CNI). Entre ells hi ha membres d'ERC, Bildu, Junts i la CUP. Concretament, han estat triats Héctor Gómez (PSOE), Bufona Gamarra (PP), Iván Espinosa de los Monteros (Vox), Pablo Echenique (Unides Podemos), Gabriel Rufián (ERC), Miriam Nogueras (Junts), Edmundo Bal (Cs), Aitor Esteban (PNB), Mertxe Aizpurúa (Bildu) i Albert Botran (CUP).
L'entrada d'aquests grups ha vingut propiciada per l'aprovació, per part de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, d'un canvi de regles per a la designació dels membres de la denominada Comissió de Despeses Reservades, tot i l'oposció de PP, Vox i Cs.
Diàleg de dia, espionatge de nit
Mentrestant, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández veu incompatible que el govern espanyol mantingui com a socis a uns partits amb qui "dialoga de dia i investiga de nit". En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Fernández ha advertit que la ministra de Defensa "no ha de dimitir, sinó que ha de canviar de socis de Govern". "No sé com és possible que mantingui de socis a qui està investigant", apunta.
El líder dels populars catalans critica la "incoherència brutal" que suposa que el govern de l'Estat indultés a "algú qui, a la vegada, estàs espiant" i creu que la taula de diàleg ja va néixer congelada: "Si sota tutela judicial els estan investigant, això de la distensió era un 'cuento chino'", ha afegit.