Els advocats del 'Catalan Gate' també apunten a la Policia Nacional i la Guardia Civil
- Els lletrats dels líders independentistes espiats anuncien querelles contra l'empresa propietària de Pegasus
- Les defenses exigiran que la justícia espanyola investigui quines agències del Govern estan darrere del cas
- Barcelona aprova una declaració de condemna de l'espionatge
Els líders independentistes afectats pel cas Pegasus han anunciat l'obertura de la via judicial per defensar-se. Els seus advocats han explicat que presentaran diverses querelles, entre les querelles contra la tecnològica NSO. També pensen exigir que la justícia espanyola investigui totes les agències estatals espanyoles que puguin haver intervingut en el cas d'espionatge.
Manca de control de l'ús de Pegasus
L'Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB) ha estat l'escenari de l'acte "Catalangate, ens estan espiant". Els advocats Gonzalo Boye, Benet Salellas, Andreu Van den Eynde i Antoni Abat, tots ells a la llista d'espiats, consideren aquesta empresa d’origen israelià “coautora” perquè hauria d’haver garantit el control i vigilància en l’execució del sistema Pegasus. De fet, Salellas ha recordat que ja s’havia retirat la llicència anteriorment a algun Estat pel mal ús del producte.
També la Policia Nacional i la Guàrdia Civil
En aquestes querelles, d’altra banda, també demanen investigar quines agències governamentals podrien estar implicades. Salellas ha esmentat el CNI, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil com a possibilitats. “Crec que els indicis són clars”, ha advertit l’advocat independentista.
"No tenim dubtes que les agències governamentals espanyoles han participat" ha apuntat el lletrat, que ha exigit a la justícia i a la Fiscalia que "no rebutgin la seva obligació" d'investigar-les, en tractar-se d'informació que només podia estar a la disposició d'elles.
Els mateixos lletrats han explicat que portaran les querelles de diferents víctimes en diferents jutjats. Sobre les possibilitats que prosperin, Van den Eynde s’ha mostrat relativament optimista advertint que tot i que en el passat ja hi ha hagut casos d’espionatge, aquesta vegada “sembla que el Parlament Europeu s’ho està prenent seriosament, i es crearà una comissió d’investigació sobre el CatalanGate”.
Diverses desenes de persones, entre elles dirigents com Josep Maria Jové i Diana Riba, d'ERC; Eulàlia Reguant i Carles Riera, de la CUP; Quim Jubert, de JxCat; o els líders d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, entre altres han assistit a l'acte per explicar l'estratègia judicial.