Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Albert Botran (CUP): "Esperem ben poca cosa de la Comissió de secrets oficials"

  • El diputat de la CUP demana a ERC abandonar "l'esperança del diàleg" i recuperar l'agenda sobiranista
  • "Ens demana uns vots amb una mà, i amb l'altra ens han estat espiant", assegura Botran
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Botran: "Esperem ben poca cosa de la Comissió de secrets oficials"

El diputat de la CUP al Congrés escollit per accedir a la Comissió de secrets oficials, Albert Botran, assegura que des de la formació política esperen "ben poca cosa" d'aquesta Comissió de què participaran pel suposat espionatge del cas Pegasus: "Ha sigut una maniobra per desviar l'atenció política en l'escàndol del Pegasus". En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, Botran desconfia que es reveli l'origen, la motivació de l'espionatge o les persones responsables i la cadena de comandament: "Aquests detalls ho dubto. No esperem que ens expliquin les vergonyes de l'Estat".

En aquest cas, el Ple de Congrés va triar el passat dijous els 10 únics diputats autoritzats per a accedir a la comissió de secrets oficials, que rebran informació sobre l'ús dels fons reservats i que podran controlar les activitats del Centre de Nacional d'Intel·ligència (CNI). Botran és un dels membres de les formacions que hi formaran part, entre altres grups independentistes com ERC, Bildu, Junts i la CUP.

Encara sense data confirmada de celebració d'aquest òrgan intern de la cambra parlamentària, Botran assegura que la CUP respectarà mantenir el secret de les compareixences que exigeix aquesta Comissió: "Sempre hem defensat la desobediència, però l'hem de mesurar i calcular-ne les conseqüències, no es pot frivolitzar".

"Hi ha una crisi de confiança molt grossa"

D'ara endavant, Botran avança que el Catalangate tindrà efectes en l'acció parlamentària del grup de la CUP. D'aquesta manera, marcarà la valoració de les votacions de la CUP al Congrés de Diputats.

Unes conseqüències que ja s'han fet paleses amb la votació del Reial decret sobre les mesures per fer front a la crisi per la guerra a Ucraïna en què el Govern de Sánchez va salvar-lo amb el mínim suport de la Cambra baixa: "Ens demana uns vots amb una mà, i amb l'altra ens ha estat espiant. Hi ha una crisi de confiança molt grossa".

"No n'hi ha prou que ERC obrí els ulls amb la taula de diàleg"

El diputat de la CUP ha aprofitat l'ocasió per reclamar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recuperar l'agenda independentista i la convocatòria d'un referèndum: "Una agenda que està molt desapareguda".

En aquest sentit, Botran ha demanat anar més enllà de la taula de diàleg perquè l'Estat l'ha fet servir com a xantatge i que han donat moltes mostres que no se la prenien seriosament: "Seran els últims de veure que la taula de diàleg no funcionava".