L'evolució de la pandèmia: lluny d'estabilitzar-se i de posar punt final
- L'OMS eleva les morts a 15 milions, més del doble comptabilitzat fins ara
- L'EMA i els experts recomanen la quarta dosi de la vacuna pels majors de 80 anys
Diverses organitzacions i autoritats mundials insisteixen que la pandèmia del coronavirus encara no s'ha acabat. Els indicadors de la covid-19 de les últimes setmanes a Catalunya han començat a frenar la bona evolució que portaven fins fa aproximadament un mes, quan el Govern va decidir acabar amb les últimes restriccions com aixecar l'ús de la mascareta a l'exterior.
De fet, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha estat la que ha advertit aquest dijous que, malgrat que la situació "s'ha estabilitzat" a la Unió Europea (UE), els contagis amb COVID-19 "encara es compten per milions" a tot el món i la pandèmia “està lluny d'acabar”, per la qual cosa exigeix estar alerta i preparar-se per a l'hivern.
A Catalunya, el Departament de Salut ha declarat 32 ingressats més per covid-19, en total, hi ha 983. a l'UCI hi ha dues persones menys crítiques (31) respecte a l'últim balanç, dimarts passat.
El nombre de morts és 27.190, que són 22 defuncions més notificades en els últims dies. Entre el 23 d’abril i el 2 de maig s'han declarat 44 morts; la setmana anterior, 56.
L'OMS eleva les morts a 15 milions, més del doble comptabilitzat fins ara
“No tothom qui ha mort en excés ha estat la causa atribuïda a la Covid-19“
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) eleva a 15 milions les morts causades directament o indirectament per la covid-19 durant el 2020 i el 2021. Fins ara, la xifra oficial de defuncions registrada per l'organització és de 6,2 milions. El pediatre i epidemiòleg, Quique Bassat, assegura que eren unes dades que s'ha s'esperaven: "No tothom qui ha mort en excés ha estat la causa atribuïda a la Covid-19. Si busquem una mica més, moltes d'aquestes morts addicionals a les esperables en un any normal són relacionades amb la covid"
L'OMS ha fet aquests càlculs basats en l'excés de mortalitat, és a dir, la diferència entre les morts que va haver-hi aquests dos anys amb la mitjana dels anteriors. Segons les seves dades, el 84 % de l'excés de mortalitat s'ha registrat al sud-est d'Àsia, Europa i Amèrica i el 68 % es concentra en només 10 països.
Les dades també mostren que el 81% de les morts addicionals s'han produït a països amb renda mitjana i majoritàriament entre persones grans. Per gènere, el 57% eren homes i el 43% dones.
Els experts asseguren que la pandèmia està "lluny d'acabar"
En una roda de premsa aquest dijous, el cap d'Estratègia de Vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri, va admetre que la situació en aquests moments "s'ha estabilitzat" a Europa, però va advertir que la COVID-19 "continuarà impactant les nostres vides" i aquesta pandèmia “està lluny d'acabar”. I va alertar de les possibles variants i subvariants que poden anar apareixent i que poden impactar directament Europa a partir de la tardor.
“La covid-19 va cada cop més cap a un refredat“
Bassat, reticent a què es parli de "gripalització", defensa que "la covid-19 va cada cop més cap a un refredat" perquè la majoria de quadres són "molt lleus".
I tot això ho atribueix a què "estem vacunats, no perquè el virus hagi canviat i sigui més lleu", ha assegurat l'epidemiòleg que ha posat en valor la vacunació.
La quarta dosi
Les últimes persones s'ha contemplat la possibilitat de començar a vacunar amb una quarta dosi de la vacuna de la COVID-19 davant els bons resultats de l'evolució de la pandèmia en els països amb cobertures elevades.
l'EMA considera que "és massa aviat per a considerar l'ús d'una quarta dosi" de les vacunes de ARNm (Pfizer i Moderna) en la població general, mentre que una quarta injecció si es recolza en persones immunodeprimides i en majors de 80 anys, donat el seu major risc de desenvolupar COVID-19 greu. Una posició que també sosté Bassat: "estem lluny de l'administració general a la població".