La Generalitat no en té prou amb una trobada amb Sánchez
- Els gabinets de Sánchez i Aragonès busquen una data per una trobada formal entre presidents
- La Moncloa podria optar per cessar la directora del CNI i evitar destitucions de ministres
- La Generalitat insisteix que s'han d'assumir responsabilitats polítiques al més alt nivell si es vol tornar al diàleg
La factura per l'espionatge a polítics catalans i el seu entorn per part del CNI la podria acabar pagant la directora dels serveis secrets espanyols, Paz Esteban. Ella va ser l'encarregada de donar explicacions davant la Comissió de Secrets Oficials del Congrés dels Diputats i ara, segons apunten fonts de La Moncloa, podria tenir els dies comptats si el govern espanyol la deixa caure per limitar danys. Seria una manera d'oferir un cap de turc als socis d'investidura que amenacen aquests dies a l'executiu espanyol d'escurçar la legislatura, i també de poder explicar a l'opinió pública que s'han assumit responsabilitats polítiques per l'escàndol, sense que això afectés els integrants del Consell de Ministres.
La Generalitat veuria amb bons ulls el cessament de la directora del CNI però considera que, tot i tractar-se d'un moviment en la direcció adequada per recuperar la confiança, seria del tot "insuficient". A Palau apunten més alt i continuen assenyalant, sobretot, cap a la ministra de Defensa, Margarita Robles, la responsable política dels serveis secrets i que en tot moment ha defensat l'actuació del CNI.
A més a més, el govern català pressiona el PSOE perquè reconsideri la decisió de no donar suport a una investigació en seu parlamentària, després que la petició dels partits catalans, amb el suport de Podem, PNB, Bildu i altres grups petits de la cambra va topar amb l'oposició rotunda dels socialistes, el Partit Popular i Vox.
Principi de desglaç
Tot plegat, quan encara no hi ha data per l'anunciat cara a cara entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per parlar del cas d'espionatge al moviment independentista. Els gabinets de tots dos treballen per trobar un forat a l'agenda el més aviat possible i segellar la treva que van escenificar en públic a la clausura de les Jornades del Cercle d'Economia.
Durant la seva intervenció el president espanyol no va fer cap referència explícita a l'escàndol del Pegasus i es va limitar a reiterar davant dels empresaris que omplien la sala la seva aposta pel "diàleg, la negociació i l'acord", alhora que mostrava el seu "respecte" a les institucions i la societat catalanes.
Sánchez i Aragonès, però, sí que van poder parlar breument durant uns instants, aproximadament tres minuts, mentre esperaven l'arribada de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "És urgent que parlem cara a cara. Això és molt greu", es va poder entendre que li deia Aragonès al seu homòleg espanyol.
Aragonès es mostra exigent
En una entrevista publicada aquest diumenge al diari Ara, el president de la Generalitat considera "imprescindible" un "punt d'inflexió" de l'actitud del govern espanyol davant de l'espionatge. "Una reunió per si sola no resol res: ho resolen les mesures que s'adoptin i això passa per la transparència, per l'assumpció de responsabilitats i per les garanties de no-repetició", subratlla el president català, que deixa el futur de la legislatura espanyola en mans de "les mesures que prengui el govern espanyol".
"Serà molt difícil que pugui continuar en els mateixos termes", assegura Aragonès, si no s'assumeixen responsabilitats i no s'actua per revertir la situació i tornar a la via del diàleg de forma lleial i sincera: "Si no es produeix, serà responsabilitat del govern espanyol haver fet impossible un camí que havíem iniciat ara fa un any i que per part nostra tenia tota la voluntat de resoldre el conflicte polític amb l'Estat".