La Guàrdia Urbana gravarà les actuacions policials de "casos excepcionals"
150 dispositius de gravació s'incorporaran als uniformes de la Guàrdia Urbana. 150 càmeres que els agents podran fer servir "en casos excepcionals". El cinquè tinent d'alcaldia i director de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha presentat en una roda de premsa la incorporació d'aquests instruments que els agents "podran activar en qualsevol actuació policial que suposi "un risc concret per la vida o integrat física de les persones".
L'Intendent major en cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha puntualitzat els supòsits en què es poden fer servir els dispositius: "Quan un agent es trobi davant un fet delictiu i en situacions de casos de fer ús de la força pública o desordres públics o actes tumultuaris".
Qui les portarà?
Dels 150 dispositius, 43 aparells s'incorporaran en una primera prova, i a mitjans de juny, la resta. D'aquesta manera es podran incloure qualsevol novetat necessària.
Les càmeres estaran assignades a les unitats territorials de Ciutat Vella ("on potser es donen fets més complexos que es poden produir", en paraules de Batlle), la Unitat de Reforç d'Emergències i Proximitat, i la Unitat de Trànsit.
Els comandaments, caporals i sergents seran els responsables de dur-les amb l'objectiu, segons el consistori, de què es vagin ampliant el nombre d'agents amb el temps.
Com funcionaran?
Les càmeres estaran en constant gravació, el que es coneix com a gravació buffer, i quan comenci a gravar s'haurà d'avisar prèviament. En el moment en què el policia activa l'aparell, "es recuperen els 30 segons imminents" de la gravació.
"Totes aquestes imatges estan encriptades" i no es poden alterar. Només permeten posar en marxa i aturar la gravació. Tecnològicament són aparells molt específics.
En 24 hores s'han de passar a disposició de la Direcció de l'Administració de la Seguretat Ciutadana. A més, es podrà fer servir per al control intern del cos: "A partir de la unitat d'afers interns de la Guàrdia Urbana per fer les pertinents auditories".
"Són un instrument millorar servei de la Guàrdia Urbana, per dotar a la Guàrdia Urbana de més d'instruments per reforçar aquest servei a la ciutadania. La construcció de la seguretat a la ciutat de Barcelona passa perquè puguin actuar amb totes les garanties", ha argumentat Batlle.
"Volem dotar de major transparència les actuacions, incrementar la seguretat jurídica dels agents i la ciutadania", ha assegurat Velánzquez.
Els agents locals ja havien fet una prova d'aquesta tecnologia en una prova pilot el 2019, amb dos models de càmeres de les quals s'ha escollit el dispositiu més avançat.