Enlaces accesibilidad
Coronavirus

Eduardo Lozano: "No estic bé. Mentalment, no estic preparat"

  • Aquest taxista de Barcelona que ha estat dos anys ingressat a l'hospital per un contagi de Covid-19.
  • "Vaig posar la tele i estaven explicant els símptomes de la Covid-19. Jo pensava... els tinc tots, tinc el bingo".
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Eduardo Lozano: "No estic bé. Mentalment, no estic preparat"

El taxista Eduardo Lozano va estar dos anys ingressat a l'hospital pel seu contagi de coronavirus. Va rebre l'alta el passat divendres al centre sociosanitari Duran i Reynals de L'Hospitalet de Llobregat, on estava hospitalitzat. Des que el 22 de març de 2020 va ingressar a l'Hospital de Bellvitge, Lozano ha estat ingressat durant 2 anys i 45 dies, 775 dies en total, sobrevivint a un virus que el va deixar tres mesos a l'UCI, dos en coma induït.

"No estic bé. Mentalment, no estic preparat. Em costa molt fer les coses quotidianes", reconeix en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. Després de les primeres hores intentant recupera la normalitat, reconeix que ara és una altra persona, relata com va viure la seva entrada de l'hospital i lamenta que nio podrà tornar a treballar de taxista.

Tot i això, assegura que ara es troba bé, "dins del que hi ha" i en comparació a tot el que ha passat. No obstant, reconeix: "Jo era d'una manera abans, i ara en soc d'una altra". I és que aquesta llarga estada hospitalària l'ha afectat físicament, però també mentalment, en l'àmbit psicològic.

Assegura que s'ha anat "enfonsant" a mesura que s'acostava "al final del túnel", abans de sortir del centre. Per tot això, avança que recorrerà a un psicòleg, ja que té moltes incerteses sobre com serà i com afrontarà la seva nova realitat tan particular.

Dos anys ingressat per covid: l'Eduardo encara en pateix les seqüeles

Un dels primers casos

Lozano ha explicat que el seu cas va començar quan encara no es coneixia la magnitud que podia arribar a tenir la pandèmia. Declara que es trobava malament i no notava el gust del menjar en un restaurant que freqüentava. "Vaig posar la tele i estaven explicant els símptomes de la Covid-19. Jo pensava... els tinc tots, tinc el bingo", relata el taxista.

Va decidir trucar al 112 per detallar els seus símptomes, i saber com procedir. Calfreds, fred, no noto el gust o febre són alguns dels que patia.

Recorda també com va empitjorar el seu estat de salut i va entrar a l'hospital de Bellvitge amb ambulància. L'última imatge que en guarda és dels professionals corrents, amb ell en una llitera, passant per sales del centre hospitalari. "El mòbil… ja no recordava que tenia mòbil ni res. Es va apagar tot", ha dit.

Després, va despertar del coma en una habitació en la qual no recordava res del que havia passat, no sabia on estava. Més tard va venir un llarg procés de recuperació, en el qual va passar per diverses fases per recuperar les seves aptituds físiques.

Finalment n'ha aconseguit sortir. Tot i reconèixer que hauria considerat oportú passar encara més temps a l'hospital pel seu estat de salut, també és conscient que ja no avançaria més i no podia passar més temps al centre.

No tornarà a treballar de taxista

Lozano també ha assegurat que no tornarà a treballar de taxista, ofici en el qual ha estat durant més de trenta anys. "Ja ho tinc assimilat", ha dit, afegint que el tribunal mèdic li ha dit que se n'oblidi professionalment i que li han retirat tots els carnets.

Tot i això, té l'esperança d'optar a tornar a conduir en l'àmbit personal, perquè és una cosa que li agrada molt. Puntualitza, però, que no ho farà si pot suposar un perill per a altres persones.