Enlaces accesibilidad
Espionatge

La Moncloa destitueix al directora del CNI, Paz Esteban

Per
El Govern destitueix la directora del CNI pel cas Pegasus

La responsable del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, ha acabat caient. Era un dels caps que reclamaven tant el govern de la Generalitat, com els partits independentistes que van ser víctimes del cas d’espionatge amb el programa Pegasus. Ara les mirades miren més amunt, concretament a la figura de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que havia estat la màxima valedora d'Esteban. El Govern adverteix que "no és la única solució" i ERC i la CUP en reclamen directament el seu cap.

El govern català no en té prou amb el cap d'Esteban | Àlex Cabrera

El relleu al capdavant del CNI serà la secretària de defensa, Esperanza Casteleiro, que ja va ser secretària general de l'organisme d'intel·ligència entre 2004 i 2008. És una figura de la màxima confiança, per tant, de Robles.

La decisió, acordada pel Consell de Ministres, arriba després de rebre l’informe sobre els mòbils dels membres del Govern espiats. A banda del president de l’executiu, Pedro Sánchez, i la mateixa Robles, també es va infectar amb Pegasus el terminal del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Aquest dimarts també hem sabut que Sánchez compareixerà al Congrés per donar explicacions sobre el cas Pegasus el 25 de maig.

Robles en el punt de mira

Margarita Robles és una de les figures del Govern més tocades, ara, especialment després de l'encesa defensa que va fer d'Esteban al Congrés la setmana passada. ERC i la CUP ja n'han demanat el cap aquest mateix dimarts, mentre que el govern de la Generalitat ha advertit que "no és la solució a tot". La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha recordat que "l'escàndol de l'espionatge segueix creixent" i que encara calen "moltes més explicacions i accions". A banda, la Generalitat ha demanat per carta a la Moncloa desclassificar documents i ha anunciat que es personarà com acusació particular a l'Audiència Nacional.

El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha valorat com a "lògica" la destitució de la directora del CNI perquè "la situació era insostenible". En aquest sentit, ha criticat el "desistiment de funcions" d'alguns alts càrrecs del Govern. Malgrat tot, ha mostrat el seu escepticisme que Robles acabi sent destituïda o acabi presentant la dimissió perquè "representa una part del PSOE més conservador i més ranci".

Per a la portaveu de la CUP, Mireia Vehí, la destitució de Paz Esteban només és una "cortina de fum" i s'ha preguntat per què ha de dimitir qui compleixen ordres i no qui les dona. Vehí ha exigit responsabilitats polítiques i, en aquest sentit, s'ha referit tant als ministres Margarita Robles i Félix Bolaños, així com al president del Govern, Pedro Sánchez, que "està assabentat de tot des del minut un".

Una destitució cantada

La possibilitat del relleu de Paz Esteban va començar a guanyar força després que la directora del CNI reconegués dijous passat davant la Comissió de Despeses Reservades del Congrés que els serveis d'intel·ligència havien espiat amb autorització judicial a l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a una altra vintena de polítics independentistes.

Tant Unides Podemos, soci del Govern de coalició de Pedro Sánchez, com a ERC i altres partits independentistes, suport parlamentari de l'Executiu, van demanar immediatament que s'assumissin responsabilitats polítiques per aquestes escoltes. Mentrestant, al Parlament la Mesa ha tramitat aquest dimarts la proposta de constitució d'una comissió d'investigació a instàncies d'ERC, Junts, la CUP i els comuns.

La directora del CNI, Paz Esteban, acompanyada del secretari d'Estat de Relacions amb les Cortss, Rafael Simancas

La directora del CNI, Paz Esteban, acompanyada del secretari d'Estat de Relacions amb les Cortss, Rafael Simancas EFE

Grande-Marlaska també va ser espiat

De manera paral·lela, el Centre Criptològic Nacional, que depèn del CNI, ha traslladat al Consell de Ministres el resultat de la investigació per a aclarir si els telèfons mòbils d'altres membres del Govern, a més de Sánchez i Robles, també havien estat espiats.

La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez ha explicat que també es va infectar el passat mes de juny amb Pegasus el terminal del ministre d'Interior, Grande-Marlaska. Així mateix, també s'ha detectat un intent fallit en el mòbil del ministre d'Agricultura, Luis Planas.