Enlaces accesibilidad
20 anys del crim

La lluita de la família Jubany per arribar a la veritat

  • El jutge ordena repetir les proves d'ADN de l'escena del crim d'Helena Jubany per comparar-les amb el del nou investigat
  • Jiménez va ser cridat a declarar quan la policia va concloure que havia escrit part dels anònims
  • Amb les proves que es tenen, la família manté que hi estaria implicat també Santi Laiglesia

Per

Gràcies a la incansable lluita de la família d'Helena Jubany per esclarir el crim, el jutge que instrueix el cas va ordenar fa unes setmanes que es repetissin les proves d'ADN a les pertinences de la jove. L'objectiu seria comparar-les amb el material genètic de l'únic investigat actualment, Xavier Jiménez, que va quedar en llibertat el 22 d'abril després de declarar davant del jutge.

El magistrat també ha cridat a declarar en qualitat de testimonis, previsiblement de cara al setembre d'aquest mateix any, dues persones més, el cap de la Secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i una persona de l'entorn de Jiménez, que podria aportar novetats sobre la seva coartada la nit dels fets.

Jiménez nega els fets

Jiménez va ser cridat a declarar en qualitat d'investigat el 22 d'abril per la mort d'Helena Jubany, i, només responent al seu advocat,  va negar qualsevol implicació en els fets que van acabar amb la vida de la bibliotecària de Mataró. La seva declaració responia a la presumpta connexió establerta a partir de l'informe cal·ligràfic de la policia espanyola entre un correu electrònic que es va obtenir del disc dur de l'ordinador de Jubany i els anònims que va rebre els dies 17 de setembre i 9 d'octubre d'aquell mateix 2021, que provindrien de persones diferents.

Ara, el magistrat ha decidit, lluny d'arxivar el cas, demanar noves proves, aprofitant els avenços tecnològics i els nous indicis que hi ha sobre la taula. Així, reclama d'ofici a la Diputació de Barcelona correus electrònics i documents de Jiménez per a dur a terme la prova filològica, i determinar si algun dels anònims es van escriure de manera similar a l'estil de l'investigat.

A la vegada, també demana a la Diputació si es té constància de la presència o absència el dia 9 d'octubre de 2001 al seu lloc de treball al Consell Comarcal del Berguedà.

També es demanarà a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses dades sobre les mostres preses a les parts íntimes de Jubany, on d'entrada no s'hi havia localitzat restes d'esperma.

Una família que vol descansar en pau

Per la seva part, la família de Jubany valora "molt positivament" la interlocutòria, un cop el jutge fonamenta i argumenta els indicis que vinculen Jiménez amb l'assassinat i acorda continuar investigant el crim. "Mantenim oberta l'esperança que es trobin vestigis d'ADN a la roba de l'Helena, tot i que som conscients que no hi ha garanties d'èxit", admet Joan Jubany, germà de la víctima.

En una entrevista al programa Cafè d'Idees, Jubany creu que un possible mòbil del crim podria ser que Jiménez s'hagués enamorat de l'Helena i ella no li fes cas. Ho hauria intentat amb uns missatges anònims després, per cridar la seva atenció. Una altra hipòtesi serien els gelos de la Montserrat Careta.

Lamenta que inicialment van topar amb un jutge instructor que va "encallar la investigació" i "no va estirar els fils". Ara, però, tenen totes les esperances posades en l'anàlisi d'ADN de la roba.

La família vol descansar i tancar el dol que porten arrossegant 20 anys. Necessiten saber què va passar amb l'Helena i perquè van posar fi a la seva vida.

20 anys d'impunitat

El jutge té clar, però, que l'assassinat de Jubany no el va protagonitzar una sola persona. Jubany va ser llançada viva des d'un terrat, despullada, drogada i amb ferides al cos, entre elles cremades, però en estat inconscient. "Els fets (...) no haurien estat fets per una única persona, sinó que es tractaria de l'actuació conjunta de vàries persones que, amb major o menor grau d'intervenció, haurien participat en els successos que van acabar amb la mort d'Helena Jubany el 2 de desembre de 2001", assenyala el magistrat en el seu escrit.

"La mobilització del cos hauria estat feta o bé per una persona de gran força física o amb coneixements sanitaris sobre el trasllat de cossos o, més probablement, per diverses persones", afegeix.  És en aquesta mateixa línia que en tot cas la família manté que Jiménez seria coautor del crim.

Amb les proves que es tenen, la família manté que hi estaria implicat Santi Laiglesia, qui ja va ser investigat. Si no hi ha nous indicis que l'assenyalin amb pèls i senyals, el 2025 quedarà lliure de càrrecs.