Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Martín Blanco: "És una presa de pèl intentar evitar la sentència"

Per
Cafè d'idees - Martín Blanco: "És una presa de pèl intentar evitar la sentència"

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, qualifica de "bunyol jurídic i polític" l'intent de modificació de la Llei de Política Lingüística que el Govern està negociant com a resposta a la sentència d'aplicar el 25 % de castellà a l'escola. En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, el diputat de Ciutadans veu com "una presa de pèl" que s'intenti evitar la seva aplicació: "Té a veure amb una visió nacionalista que pretén excloure".

Nacho Martín Blanco diu que l'acord per modificar de la Llei de Política Lingüística està "encara a sobre de la taula" a l'espera que Junts per Catalunya s'hi sumi: "No acaba de sumar-s'hi perquè tenen dubtes de com tirar endavant, el que per a nosaltres és un l'intent de bandejar la sentència".

Demana una presència "equilibrada" del castellà

Martín blanco considera que el 25% del castellà a les aules és "un percentatge molt prudent" i demana una presència "equilibrada" i fer una assignatura troncal en castellà.

Sobre el model lingüístic pel qual aposta Ciutadans, el diputat de la formació taronja defensa un ensenyament a Catalunya "bilingüe o trilingüe", tal com, creu, prefereixen els pares si se'ls pregunta. En aquesta línia, Blanco diu que el govern de la Generalitat utilitza la sentència amb victimisme per dir que el català està en perill: "És el que necessita el nacionalisme".

"És un CatalanFake"

Nacho Martín Blanco acusa el "moviment separatista" de crear notícies falses i qualifica el cas d'espionatge amb el sistema Pegaus de 'catalanfake': "L'investigador principal de l'estudi és un home 'fan' de Puigdemont, la seva credibilitat és més que dubtosa".

Assegura que l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha enviat un escrit a 'Citizen Lab' "per desemmascarar l'Elies Campos", en referència al jove català enginyer de telecomunicacions que presumptament ha sigut clau en el descobriment de l'espionatge. El diputat de Ciutadans recorda que Puigdemont es va reunir el dia abans de declarar la DUI amb un emissari de Putin: "Considerem que la credibilitat del moviment separatista queda més malmesa encara".

"És normal que els investiguin si volen subvertir l'ordre constitucional"

Preguntat per si sap si Pere Aragonès pot haver dirigit els CDR, Martin Blanco ho desconeix: "Ho haurà de dir un jutge". Blanco recorda que el 17 investigats,"que no espiats" ha volgut puntualitzar, que va reconèixer l'exdirectora del CNI, ho van ser amb autorització judicial i que no hi ha hagut una macro-causa contra els independentistes: "És la cosa més normal del món que investiguin als que volen subvertir l'ordre constitucional".