Helvètica es calça dissenys sostenibles
- Flora Saura parla amb els professors Agustina Palazzoi Ivan Merino i les dissenyadores Mireia Playà i Maria Carrion
- Júlia Solans explica la vinculació entre arquitectura i disseny de calçat
- Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play
Per la seva estètica, per la seva comoditat o per la imatge que donen de tu mateix: hi ha moltes raons darrere del calçat que tries cada dia quan surts al carrer. Són aquella peça dels 'outfits' que, a diferència de les joies o d'alguna capa més o menys de roba, no són prescindibles i això fa que el seu disseny tingui molt a ensenyar-nos. Per endinsar-nos en un món de sabates, tendències i processos, al capítol d'Helvètica dedicat al disseny de calçat la Flora Saura es troba amb experts de les últimes novetats.
La seva primera parada és a l'Escola Superior de Disseny de Sabadell per parlar amb l'Agustina Palazzo i l'Ivan Merino, ambdós professors del postgrau en Disseny de calçat. Cap dels dos venen del món de la moda, però saben perfectament què ha de tenir una sabata per ser còmode i, alhora, comunicar. Expliquen que la moda de calçat ha canviat molt en els últims anys: "abans les tipologies de calçat eren molt concretes, com clàssiques, d'esport, casual... Però ara s'han barrejat les disciplines", explica Merino. I cap a quin futur caminem? "Cap a un creixement tecnològic i l'exploració de nous materials com la impressió de soles que s'adapten perfectament a la forma del teu peu", preveu Palazzo.
Sabates veganes
La seva següent parada és al Showroom Mireia Playà per parlar amb aquesta dissenyadora de moda que aporta la seva filosofia vegana a tots els seus calçats. Va veure que dins del mercat de disseny de tendència no hi havia productes vegans i de bona qualitat, és per això que els seus dissenys són únics! Fa servir substituts de la pell i de les coles: un teixit de polièster reciclat i una mescla de blat de moro i ampolles de plàstic reciclades. Quina combinació!
Tu t'ho muntes!
A ELISAVA, Saura es troba amb la Maria Carrion: una dissenyadora que té una visió molt particular del disseny de calçat. I és que la seva proposta és que els seus futurs clients rebin un calçat deconstruït perquè el muntin. Es tracta d'una sabata modular formada per les diferents parts d'una sabata convencional que permet que hi hagi una gran diversitat de models diferents d'un mateix producte i, alhora, si alguna part es deteriora, es pot canviar fàcilment. És, sens dubte, un model que mira cap a un futur sostenible perquè, a més, les seves parts estan fets amb impressores 3D. Això significa que, d'aquí a uns anys, si el conjunt de la societat té una impressora 3D a casa, serà capaç de replicar aquest model i reduir els gasos del transport.
Edificis i sabates
n la seva secció, la Júlia Solans parla de la vinculació entre arquitectura i disseny de calçat. Totes dues disciplines treballen amb les proporcions i la simetria que permeti una comoditat òptima. De fet, hi ha molts arquitectes que s'han atrevit amb el disseny de sabates, com Zaha Hadid, que va dissenyar un calçat a l'estil d'un dels seus edificis; Jean Nouvel, arquitecte de la torre de Glòries, va dissenyar unes sabates que semblem de plàstic i comodíssimes; o fins i tot el creador de les mundialment famoses Air Max Nike, Tinker Hatfield... que també era arquitecte!
Segur que la pròxima vegada que et calcis les teves sabates preferides et pararàs a pensar en tot allò que t'agrada tant d'elles.